zondag 6 juni 2010

Zijn Egyptenaren nou echt zo lui? Arabische les (1)

Ik zat net met een paar Nederlandse toeristen te praten die zich erover verwonderden dat de Egyptenaren zo’n lui volkje zijn. Nu is daar wel wat op af te dingen, maar van de ene gedachte kwam de andere.... Waarom zie je Arabieren toch zoveel zitten en hangen?

Belangrijke woorden in onze taal die samenhangen met luieren en uitrusten komen zomaar uit het Arabisch. Ons Nederlandse woord sofa komt van het Arabische suffa, een kussen of een bank met kussens. Onze divan komt via jet Arabische diwan in onze taal terecht. En onze matras komt van het Arabische matrah.

Toen ik 22 jaar geleden in Egypte kwam wonen, bewees een onderzoek dat de gemiddelde ambtenaar 27 minuten per dag werkt. Sinds is veel veranderd in dit heerlijke land - maar van harder werken is hier vooralsnog geen sprake. Geen wonder wellicht dat we juist die woorden die met lui hangen samenhangen, uit hun taal overnamen. :-)

5 opmerkingen:

Edwin zei

Tja, en alcohol kom van al kohool; kan een mens ook bar lui van worden.

Maar dat gebruiken Egyptenaren natuurlijk niet, want het is vreselijk haraam.

Jos M. Strengholt zei

Inderdaad. Alcohol? Dat drinken ze alleen in enorme hoeveelheden in de vroomste maand desch jaars, de Ramadan. Mijn favoeriete bezorger van wijn en bier zegt me dat hun verkoop in Ramadan even groot is als in de rest van het jaar bij elkaar.

Jan Dirk Snel zei

Is het verschil niet dat Nederlanders overdag op saaie kantoren en in werkplaatsen doen alsof ze werken en dan 's avonds uren lui op de bank voor de tv hangen en dat Egyptenaren dat gewoon combineren: van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werken en hangen (inclusief tv-kijken) combineren? Het voordeel lijkt me in ieder geval dat hun leefomgeving wat aangenamer en socialer is dan die van de steriele gebouwen waarin Nederlanders vijf weekdagen doorbrengen.

Jan Dirk Snel zei

Oei, twee keer "combineren" in één zin, dat bekt niet. Het is maar een vluchtige reactie.

Jos M. Strengholt zei

Egypte heeft ook een socialistisch systeem: de overheid garandeert allen die universiteit hebben afgemaakt voor het leven een baan. Dus zit de bureaucratie opgescheeft met miljoenen lui die totaal niks te doen hebben.

En daarnaast groeien de gezinnen harder dan de economie, dus steeds meer arbeiders voor minder werk.