woensdag 16 juni 2010

Kruisjes niet in Amsterdam, hoofddoekjes wel?

De Egyptische christelijke tramconducteur Mickel Aziz mag geen kruis dragen over zijn uniform, heeft het gerechtshof Amsterdam gisteren bepaald. Het ging hierbij al om een zaak in hoger beroep. Volgens de rechter maakt het Amsterdamse gemeentelijk vervoersbedrijf GVB geen onderscheid op grond van godsdienst. Ik lees dit in het Nederlands Dagblad.

Het bedrijf streeft met zijn kledinginstructies een legitiem doel na, stelt de rechter, namelijk een zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de bedrijfskleding. Een ketting met een kruisbeeld boven het uniform zou daar niet bij passen. Stel je voor...

Ach, geen kruisje om je nek, big deal. Voor een christen is dat geen halszaak. Dan maar een flink kruis op je voorhoofd laten tatoeeren, of in je hals. Geen kruisje boven je uniform, dat is toch geen zaak van belang?

Zakelijk gezien heeft het GVB gelijk. Niemand mag enige soort ketting boven zijn uniform dragen. Maar de zaak blijft iets eigenaardigs hebben. De stelling van de Egyptisch-koptische tramconducteur dat hij ongelijk wordt behandeld omdat moslimas wel een hoofddoek mogen dragen, gaat volgens de persrechter niet op. “Het GVB heeft sjaaltjes in GVB-kleuren en met het GVB-logo. Die kunnen worden gedragen als hoofddoekje en doen geen afbreuk aan de zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de kleding.”

He? Heeft de GVB omwille van die moslimas dan sjaaltjes laten ontwerpen die ook als hoofddoek kunnen worden gebruikt? Maar een sjaaltje is toch voor om de nek? Of zijn ze bewust zo groot gemaakt dat ze als hijab kunnen worden gebruikt? Ja he? Dan heeft de GVB dus bewust een religieus artikel - met zijn logo erop zelfs - aangeboden aan zijn staf. Maar dan wel alleen aan de islamitische dames. Kan de GVB nu geen standaard kruisjes aan zijn personeel aanbieden? Dat zou wel zo eerlijk zijn toch?

En als je zo’n sjaaltje, bedoeld voor om de nek, blijkbaar ook om je hoofd kan draperen als een hijab, kan een conducteur dan bijvoorbeeld zijn shirt tot onderaan losknopen of zo? Of zijn schoenen aan zijn oren hangen? Sjaaltjes zijn toch geen hijabs?

Ach wat zeur ik. Als het gaat om moslims is het goed. Als het gaat om christenen is flexibiliteit plots niets van belang. Ze bijten immers niet?

3 opmerkingen:

Alex zei

grappig. volgens mij is het zo dat ze geen kettingen om de nek mogen dragen omwille van de veiligheid. dus een anker of een hartje had ook niet gemogen. sorry.

Jos M. Strengholt zei

Ik snap wel dat ze consequent geen hangers aan de nek willen. Lijkt me niet vreemd. Maar wat denk je van het gevaar van een sjaaltje of een hoofddoek?

gert zei

Wat een gemekker over een kruisje en een hoofdoekje zeg,dat is pinda's vergeleken met wat er speelt in het Spaanse Cordoba.Daar eisen de moslims gesteund door de spaanse pvda en fnv de katholieke kathedraal van Cordoba op om er te kunnen bidden.

http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/3761