donderdag 3 juni 2010

Journalisten zijn gevaarlijk

Zowel op RTL als bij de NOS worden ‘bronnen binnen het CDA’ geciteerd die zeggen dat de partij zich bij een verkiezingsnederlaag heeft neergelegd en dat er al over een opvolger van Balkenende wordt gesproken. Het Nederlands Dagblad bericht daar vanmorgen kritisch over en zegt dat er ‘gisteren tijdens de CDA-campagne in Eindhoven door medewerkers van premier Balkenende vragen [werden] gesteld over strekking en het tijdstip van de NOS-berichtgeving.’

Deze berichten zijn bijzonder schadelijk voor het CDA op dit tijdstip in de campagne. Omdat het over anonieme ‘bronnen’ gaat, kan niemand het controleren en kunnen de media dus een eind in de rondte praten. Het NOS-journaal meldde gisteravond dat Balkenende ,,er nog steeds voor gaat'', een subtiele negatieve benadering.

Omdat ik meer sympathie heb voor het CDA dan voor de meeste andere partijen ben ik vast extra gevoelig op deze kwestie. Ik heb ook jarenlang als verslaggever gewerkt voor Radio1 en andere media in Nederland, en dan krijg je aardig door hoe media niet de objectieve ‘waarnemers’ zijn die slechts verslag doen van het nieuws. Ze scheppen het nieuws door hun manier van verslaan. Omdat media per definitie nieuwe verhalen nodig hebben, worden ‘feiten’ uitgemolken, verwrongen, mismaakt, of soms gewoon geschapen. Als media melden dat bij de PvdA het glas half vol is, is het bij het CDA half leeg. (Ik noem dit als voorbeeld, niet om te suggereren dat alle media voorkeur voor PvdA boven CDA zouden hebben.)

Aangezien media dus niet de ‘objectieve verslaggevers’ zijn van wat gebeurt, maar zich als partij feitelijk mengen in het politieke spel dat ze verslaan, moeten ze ook zo behandeld worden. Journalisten zijn net politici, maar worden niet elke vier jaar weggestemd als ze de zaak flessen. Ze zijn dus gevaarlijk. Lach ze uit, bestrijd ze, verwerp ze, geloof ze niet, besef dat ze je soms voorliegen, onderscheid hun eigen belangen. Geloof niks wat je hoort of leest of ziet op het eerste gezicht.

7 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,krijgt Wilders toch nog gelijk als hij spreekt over onze linkse staatsomroep.
Toch opmerkelijk als je je alleen maar druk maakt als het om berichtgeving over het cda gaat.
Israel en Wilders komen er voortdurend nog bekaaider af.

Jos M. Strengholt zei

Je vergelijking klopt van geen meter. Want on het geval van Israel en Wilders, verslaan duizenden journalisten het, en niet wat door 'anonieme bronnen' wordt gezegd, maar wat zichtbaar is voor alle ogen.

De enige vraag rond Wilders en Israel is hoe je zelf de feiten interpreteert.

Maar om, zoals bij het CDA, 'bronnen' te citeren, is gewoon laag. Je kunt in elke partij mensen vinden die op basis van anonimiteit hun leiders onderuit willen halen. Die vind je overal. 10% van de mensen heeft altijd wat te klagen en voelt zich gepasseerd, misdeeld of wat dan ook.

Bart zei

Gisteren beluisterde ik een Radio1 interview met een van de CDA campagneleiders. Vanzelfsprekend vroeg de interviewer naar de perikelen die jij noemt, en daar ging de man heel vakkundig niet op in. Hij 'herkende zich niet in het verhaal'. Toen de interviewer vervolgens (ook vakkundig) vroeg of hij dan dacht dat de journalisten logen, bleef hij bij herhaling ontwijken/niet antwoorden.

Ik denk dat de man 'ja' had geantwoord als er helemaal niets van de verhalen waar zou zijn.

Wat niet wegneemt dat journalisten de macht in handen hebben om verhalen te máken. Dat ben ik helemaal met je eens.

Jos M. Strengholt zei

Zou jij dan in zo'n gevallen zeggen dat journalisten 'liegen'? Dan weet je dat je ze nog meer over je krijgt.

Het kan best zijn dat die journalisten NIET liegen. Maar waarom zouden we er bij politici van uitgaan dat ze regelmatig liegen, en waarom durft niemand het van journalisten te zeggen?

Ik denk omdat journalisten macht hebben die verder gaat dan die van politici.

gert zei

Wijlen PimF. durfde anders in persoonlijke intervieuws de heren of dames journalisten wél op hun plaats te zetten als ze met tendenstieuze vragen of opmerkingen kwamen.Meermalen sprak hij hen erop aan dat ze zich met opjectieve berichtgeving moesten bezig houden.
Hoe is het trouwens gesteld met de opleidingen tot journalist,zijn er ook scholen voor de journalistiek waar je als rechtsdenkend mens een opleiding kunt volgen?
O wat snak ik naar rechts denkende/verkondigende journalisten/omroepen zoals in de vs.

gert zei

Jos,ken je de journalist Glenn Beck dat is ene goeie!Wat vind je van zijn visie?

http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2010/06/beck-on-israel-the-emis.html

Bart zei

Gert schrijft: 'O wat snak ik naar rechts denkende/verkondigende journalisten/omroepen zoals in de VS.'

Wellicht een aardig idee om je biezen te pakken en daar dan maar te gaan wonen? Kunnen jij en je ideeën zich heerlijk uitleven.