dinsdag 1 juni 2010

Hamas en Fatah koersen af op verzoening

President Mahmoed Abbas van de Palestijnse Autoriteit “overweegt serieus” om de Gazastrook te bezoeken, nadat Hamas’ ‘minister van buitenlandse zaken’ Fathi Hammad hem vorige week uitnodigde voor gesprekken over verzoening. Hamas en Fatah vierden samen de 62ste verjaardag van het verlies van Palestina aan Israel, een paar weken geleden. Dat was al een forse doorbraak. Een belangrijke Palestijnse zakenman, Moenieb Al Masri, die veel heeft gedaan om de partijen weer bijeen te krijgen, denkt dat ‘de komende dagen een positieve uitkomst kunnen zien.’

Verzoening met Hamas gaat in tegen de politieke wensen van de Verenigde Staten; dat wil, net als Israel, dat Hamas totaal wordt geïsoleerd. Hamas-leider Khalid Mesha'al (foto boven) zei deze week vanuit zijn woonplaats Damascus dat verzoening onder de Palestijnen tot nu toe door de VS is geblokkeerd; hij zei ook dat hij geen problemen heeft met de Verenigde Staten, zolang de belangen van de Palestijnen in het Midden Oosten worden bewaakt. Hamas heeft eerder ook gezegd dat het zich wil houden aan het Saoedische Vredesinitiatief van 2002. Dat roept alle Arabische landen op om Israel collectief te erkennen als Israel zich terugtrekt op de grenzen van 1967, in overeenstemming met resolutie 242 (1967) van de Verenigde Naties. Voor Hamas is dit opvallend verzoenende taal.

Om Hamas en Fatah in staat te stellen de Palestijnse Autoriteit weer te verenigen, zodat er weer een Palestijnse partner aan de onderhandelingstafel is, is diplomatieke steun van de VS nodig. Vorige week zei de Syrische president Bashar Al Assad: "Als jullie [VS] ze helpen, kunnen ze verenigd worden. Zonder [Palestijnse] vereniging kan er geen vrede zijn.”

Op de vraag of Hamas meer pragmatisch en minder extreem wordt, zei hij: “Wat ik weet is dat ze hebben gesproken over een twee-staten oplossing, en ze hebben het gehad over de grenzen van 1967. Wat concludeert u? We kunnen vaststellen dat ze er klaar voor zijn.”

Israel lijkt zich bedreigd te voelen door het idee van verzoening onder de Palestijnen, omdat Israel gebaat is bij een geïsoleerd Hamas dat juist door dit isolement extreem zal blijven. Een extreem Hamas in Gaza helpt Israel enorm bij het internationaal verdedigen van zijn ‘robuuste’ militaire en politieke beleid, en het schuift besprekingen met de Palestijnen op de lange baan – precies wat Israel wil. Maar het lijkt er sterk op dat Hamas dit isolement en zijn extremisme langzaam aan het verlaten is. Syrie heeft, naar daar wordt beweerd, een grote rol gespeeld in de verschuiving binnen Hamas.

Met dank aan Sami Moubayed (foto), hoofdredacteur van Forward Magazine in Syria.

Geen opmerkingen: