donderdag 17 juni 2010

Naim Ateek in Nederland

Op zaterdag 3 juli is Naim Ateek in Nederland. Ateek is als theoloog werkzaam bij Sabeel, organisatie voor Palestijnse bevrijdings- theologie. Hij heeft ook meegewerkt aan het Kairos-document. Vanuit allerlei kanten zijn er vragen gesteld over het Kairos-document. Ook de Protestantse Kerk kreeg veel vragen. Nu is de kans om met Ateek zelf in gesprek te gaan.

In de morgen zal Ateek een toelichting geven op een aantal onderwerpen die de afgelopen tijd regelmatig in discussie zijn geweest. Daarna kunt u met elkaar van gedachten wisselen over een aantal zaken. We sluiten de dag af met een discussie waar de verschillende inbreng met elkaar wordt verbonden.

De organisatie van deze dag is in handen van Kerk en Israël en van Vrienden van Sabeel Nederland. Doel van de dag is een goed gesprek.

Datum: zaterdag 3 juli
Tijd: 11.00-15.30 (zaal open: 10.30)
Locatie: Protestants Landelijk Dienstencentrum Utrecht
Kosten: 15 Euro per persoon, te voldoen aan de zaal

Opgave: info@vriendenvansabeelnederland.nl of kerk.israel@pkn.nl Opgeven kan tot maandag 28 juni.
NB. de toespraak van dr. Ateek is in het Engels.

11 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos de organisatie Christenen vóór Israel ken je natuurlijk wel,maar er bestaat ook een club christenen tegen Israel.Lees interessant artikel maar eens,het gaat ook over dr.Ateek de man die je zo promoot.

http://christenenvoorisrael.nl/actueel/artikelen/27-artikelen/1391-christenen-tegen-israel

Jos M. Strengholt zei

Natuurlijk ken ik Sabeel. Ik heb over de organisatie een artikel geschreven in een dikke pil, 'Global Dictionary of Theology' (uitgever IVP). Mijn artikel was kritisch, want ik vind niet alles even fraai.

En het is geen wonder dat Christenen voor Israel tegen ze schrijft. Dat vind ik wel een sterke aanbeveling voor Sabeel.

Hoe kan je weten trouwens of wat CvI schrijft allemaal waar is? Ze zeggen ook dat Israel geen Palestijnse land bezet.

gert zei

Hoi Jos,er zijn duizenden Christenen die de visie va cvi delen,"palestijns land/palestijnse volk",dat zijn allemaal kreten die pas ten tijde van arrafat z'n intrede hebben gedaan.Het is heel duidelijk omschreven dat toen de Joden in 1948 het hun toegewezen deel kregen,wie er woonden en hoe erbarmelijk de toestand van het land was,toegegeven er woonde mensen,maar géén palestijns volk!

Jos M. Strengholt zei

Sterker nog, Gert, er zijn wereldwijd miljoenen christenen die een soort CvI opvatting hebben. So what? Er zijn 1.2 miljard Rooms Katholieken, wordt jij daar Rooms?

Mooi dat jij de geschiedenis van de Palestijnen zo goed kent. Ik heb er jaren geschiedenis voor moeten studeren :-)

Wanneer werd de naam 'Nederlander' voor het eerst gebruikt? Wil dat zeggen dat voor die naam gebruikt werd, er geen Nederlanders waren? Gebruik toch niet van die domme argumenten.

gert zei

Hoi Jos het gaat mij erom aan te geven dat er geen volk leefde met één nationaliteit,met een regering,met leiders,met strukturen,het was om het maar ffff plat te zeggen een "`bijmekaargeraaptzooitje" arabieren .
Jullie doen net of toen de Joden kwamen ze binnenvielen bij een fantastisch funktionerende samenleving en een erkende staat oprolde.

Daar hoef je echt geen Einstein voor te zijn om dat verschil te begrijpen,hoewel ik jou MO kennis totaal niet onderschat,hoewel die behoorlijk gekleurd is.

Jos M. Strengholt zei

1. je spreekt me aan door te zeggen: ‘jullie doen net...’ Er is geen ‘jullie’. Jij hebt de hinderlijke gewoonte om alles in termen van zwart en wit te zien. Nu dus ook.
2. Wie beweert dat er sprake was van nationaliteit, volk etc? Wie ontkent dat de Arabieren, Grieken, Joden en anderen die in het gebied woonden dat nu Israel/Gaza/Westbank is, een volk was, een nationaliteit? Er as trouwens in Jeruzalem wel degelijk bestuur over dat gebied voor 1918.
3. Jawel, het was een prima functionerende samenleving in dat gebied voor 1918. Hoe kom je erbij om dat te betwijfelen? Het was een gebied met in 1918 een behoorlijk grote bevolking.
4. En in 1918 was er een volstrekt duidelijk erkende staat. Die regeerde over het gebied waar we het over hebben vanuit Damascus, met een ‘bijkantoor’ in Jeruzalem.
5. Heel vreemd: je gaat er WEL van uit dat de Joden een volk waren? Heb je je afgevraagd wat voor zooitje dat was, die eerste zionisten?
6. Maar tenslotte, dat is allemaal geheel irrelevant. Het gaat er niet om of die bewoners van dat gebied een volk waren, maar om het simpele feit dat ze daar woonden, en volgens de regels van de Volkenbond, ook recht hadden op zelfbeschikking.
7. En of de Europese zionisten nu wel of niet nette mensen waren doet niet ter zake. Ze kwamen land van een ander innemen.

gert zei

Hoi Jos wat weet jij trouwens van het zelf ondermijnen van de landbouw/fruitteeld door de pals, dit door bv.de bijenvolken die voor de bestuiving moeten zorgen te stelen?

http://www.israned.com/2010/06/palestijnse-bijendiefstal-nekt.html#more.

Ze schijnen ook bewust zelf het water van de voor hen(de pals) belangrijke rivier de alexander te vervuilen.
Doe eens als je wil,wat aan onderzoeksjournalistiek?Dit nieuws lees je niet in onze dagbladen.

Johan van den Berg zei

Wie de link van Gert naar de website van CvI volgt kan daar ook de commentaren op het door hem "gepromote" stuk lezen.

Met name de stukken lezen van Willemien Keuning (bestuur Vrienden van Sabeel Nederland) en van Guus Hoelen (secretaris Werkgroep Keerpunt.

Als je die reacties hebt gelezen, is er van het stuk dat Gert aanprijst weinig meer heel gebleven.

Johan van den Berg zei

Nog een kleine toevoeging, zodat men weet waar Sabeel voor staat:
http://www.fosna.org/content/jerusalem-sabeel-document-principles-just-peace-palestine-israel

Walter M. van der Wolf zei

Hieronder even een tegengeluid van de organisatie Christenen voor Israël op het Kairos document.

Deze is geschreven in december 2009. Even om wat evenwichtigheid te brengen in bovenstaande discussie :-)

Op dinsdag 22 december werd in de Domkerk in Utrecht een document gepresenteerd aan de leiders van de PKN.

Dit document is geschreven door een groep Palestijnse kerkleiders die in het document de kerk oproepen om zich tegen Israël te keren.

Christenen voor Israël was ook aanwezig bij de presentatie om een pamflet met een uitgebreide reactie uit te delen en hun verontwaardiging over dit document te laten blijken.Hieronder volgt de eerste reactie die Christenen voor Israël publiceerde.

Een aantal Palestijns-christelijke theologen publiceerde op 11 december een document waarin zij christenen wereldwijd oproepen om zich “met liefde te verzetten” tegen Israël.

De Nederlandse versie van het document Het uur van de waarheid werd op 22 december in de Domkerk in Utrecht gepresenteerd aan Nederlandse kerkleiders. Het document wordt gepresenteerd als een 'schreeuw van hoop waar geen hoop is' en het wijst met een beschuldigende vinger in de richting van Israël.

Lees hier verder: http://christenenvoorisrael.nl/actueel/nieuws/94-nieuws/1873-reactie-kairos-palestijns-document

Johan van den Berg zei

Als nuancering bij het CvI-stuk dat Walter aanhaalt, het volgende:

Hierboven staat:
"Dit document is geschreven door een groep Palestijnse kerkleiders die in het document de kerk oproepen om zich tegen Israël te keren."

Het is dus maar net hoe je e.e.a. verwoorden wilt. Het Palestijnse Kairosdocument is inderdaad opgesteld door leidende figuren uit de Palestijnse kerken. Het is geen oproep aan de kerken om zich tegen Israël te keren, maar een oproep om zich te keren tegen het huidige beleid van de staat Israël, waaronder vele Palestijnen en Israëli's te lijden hebben.

Het document beoogt een goede, gezamenlijke (!) toekomst voor alle bewoners van het Heilige Land, op grond van gerechtigheid en verzoening (in die volgorde).

Om de Israëlische regering te bewegen tot een constructieve bijdrage aan die gerechtigheid wordt vervolgens de toepassing van BDS aanbevolen c.q. verzocht: Boycot, Disinvestment, Sanctions.

Niet als doel dus om de staat Israël kapot te maken, maar om de regering van die staat te bewegen om aan een echte vrede en verzoening te gaan werken - zoals ook eertijds de boycot-acties tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika werden gebruikt.

Christenen voor Israël gaat uit van een of-of scenario: het Heilige Land komt in handen van óf Israël óf de Palestijnen.
Sabeel en het Kairosdocument gaan uit van een én-én scenario: voor ieder mag en moet er in dit land plaats zijn - even correcter gezegd: voor ieder die streeft naar gerechtigheid, vrede en veiligheid.