vrijdag 25 juni 2010

Koning Jezus of Koning Voetbal? Over refo-schoenen en meer

Op Refoweb zei de christelijk-gereformeerde predikant ds. M.A. Kempeneers uit Elburg gisteren dat hij bidt dat het Nederlands elftal zijn wedstrijden verliest. Op zich kan ik me de wens voorstellen, vooral als je niet van voetbal houdt, als je oranje een lelijke kleur vindt, of als je van mening bent dat je je vijand (de andere teams) moet liefhebben zoals je jezelf lief hebt. Dus ik vind het ten onrechte dat die Kempeneers wordt afgeserveerd als een halvegare. De broeder ziet de zaken misschien wel scherper dan de meesten van ons.

Zou dominee Kempeneers trouwens wel eens voorbeelden uit het voetballen gebruiken in zijn preken? Hij kijkt wel uit, natuurlijk niet! Onze apostel Paulus had het regelmatig over hardlopen en boksen, zoals dat bekend was van de Olympische spelen. Die was dus niet zo'n scherpslijper. Hij kon zich dat veroorloven, hij was een apostel.

Toen ik Kempeneers' oproep tot gebed zag, moest ik terugdenken aan de Wegwijs Beurs in Utrecht waar ik een paar maanden geleden een week was. Voor wie een vreemdeling is in Zion, daar komen de kerkleden van Kempeneers en zijn maten zich verpozen temidden van de orgelklanken van Domus en anderen. Alleen Psalmen natuurlijk. O ja, en het Ha Tikvah.

Ik zag daar jongetjes lopen die soms heel impulsief, als ze even vergaten te schreiden in de Geest, gingen hollen om tegen een ballon te trappen. Ook bij ons soort kinderen zit het kwaad er al vroeg in. Zo bewijzen we mooi onze leer van de erfzonde weer, maar dit terzijde.

Wat me opviel was dat veel van de kindertjes daar, zulke peperdure schoenen aanhadden. Natuurlijk mogen ze daarmee niet voetballen. Nooit eerder was ik op de Wegwijs Beurs. Nooit eerder in mijn 51-jarig bestaan zag ik zoveel pronkzucht met de duurst mogelijk merkkleding voor kinderen. En niet alleen voor kinderen.

Mooi dat Kempeneers zich druk maakt om voetbal. Ik zie op Refoweb dat De Kom Ook Groep een discussie organiseert getiteld 'Koning Voetbal of Koning Jezus'. Oh jongens. Het echte kwaad zit toch veel dieper? Wat kunnen christenen materialistisch zijn. Dat we een extra kastje moeten kopen om de TV in te verstoppen voor als de ouderling langskomt, nou ja, dat is een kleinigheid. Dat mensen het fijn vinden naar voetbal te kijken, dat doet ons vast niet in het hellevuur belanden. Je wordt hooguit doof van de vuvuzelas.

Veel problematischer vind ik de manier waarop we allemaal, mezelf incluis, zo gekluisterd zitten aan onze weelde. De bijbel keert zich 1000x tegen bezitsdrang, nooit tegen sport. Ach en wee roepen als het over televisie en sportverdwazing gaat, is helemaal zo slecht niet. Maar ik vermoed dat koning Jezus ons vandaag meer zou zeggen over het niet tegelijk kunnen dienen van God en de mammon dan over het kwaad van de sport.

8 opmerkingen:

Dikkie v Gelder zei

Hoi Jos, Die hele dure kleding schoenen ed, laat ik eerst door hun kopen, waarna ik het weer voor een klein prijsje second hands in mijn bezit krijgt. Ben ik nu slecht? :(

Jos M. Strengholt zei

Nee slim. In Nederland kan ieder slim mens met gemak 2dehand leven. Dat zou mijn uitdaging zijn als ik in Nederland zou wonen. Voor ik vertrok was er nog geen marktplaats en zo waar je met gemak alles bij elkaar kon zoeken. Nu zoooo makkelijk!

Tygo zei

@Dikkie v Gelder, Het maakt toch niet uit wat je ervoor betaald, maar de waarde die je zelf aan het merk hecht. Strikt genomen hecht u nog steeds veel waarde aan het logootje op de kleding of u er nu €110,- of €10,- euro voor betaald.

U heeft dus alle rechten verspeeld om tegen mensen te schoppen die er wel de volle mep voor betalen.

gert zei

Hoi Jos ik heb nog een mooi Leonard Cohen hoedje,1x gedragen op een zondag.Voor 30euro(koopje) is die van jou?

Over hoeden gesproken,jarengelee woonde ik op Arnemuiden daar waren hele,hele zware gereformeerden.De vrouwen moesten natuurlijk een hoed op naar de kêarke.
De meeste vrouwen hadden er meer dan Bea.

Dikkie v Gelder zei

Beste Tygo, ik had niet het idee dat ik tegen andere aan het schoppen ben. Toegegeven soms maakt het merkje wel uit bij enige aankoop. Dat heb je met opgroeiende kids. Maar het ging mij er meer om, dat ik er een andere waarde aangeef. Waarom zoveel uitgeven als het ook anders kan?

Nielz zei

Ik koop altijd vBommel. Zit lekker en geeft een lekker kwaliteits gevoel. Ik snap niet zo goed waarom ik me daar schuldig over moet voelen...ik doe dat wel eens en dan duw ik dat weer weg met: De mensen in die fabriek willen ook werk, en het is mijn geld.

Jos M. Strengholt zei

Schuldgevoel lijkt me altijd een slechte raadgever. En ik heb heus medelijden met mensen die zich heel snel schuldig voelen bij elke uitgave. Ik ken ze...

Zouden die heel kleine refojongetjes van drie jaar oud dan ook echt vinden dat hun schoentjes van 200 euro en meer beter zitten? Pronkzucht van de moeders, dat is het meer denk ik ;-)

gert zei

Toch schijnt God zich met het wk te bemoeien,in Ierland is massaal tot God gebeden om het onrecht begaan door die franse handsbal te bestraffen.Nou God strafte direkt!
Wat de italianen uitgevreten hebben is me een raadsel,zou het te maken hebben met het misbruik in de kath.kerk?