maandag 28 juni 2010

Hilarion Capucci zat op Turkse boot MV Mavi Marmara

Op de Turkse MV Mavi Marmara die op 31 mei 2010 door Israel werd overvallen toen het naar Gaza wilde varen, zaten interessante kostgangers. Wat te denken van de gepensioneerde aartsbisschop van Caesarea van de Grieks Katholieke Kerk,
Hilarion Capucci. Hij is geboren op 2 maart 1922 in Aleppo (Noord Syrië) en werd tot priester gewijd op 20 juli 1947. Op 30 juli 1965 werd hij aartsbisschop. Capucci was altijd een fervente voorstander van de Palestijnse zaak. Hij is nu 88 jaar oud.

Op 8 augustus 1974 werd Capucci gearresteerd nadat hij uit Libanon in Jeruzalem terugkeerde. Hij gebruikte zijn diplomatieke paspoort van het Vaticaan om in zijn auto TNT en wapens Israel binnen te smokkelen voor het Palestijnse Bevrijdingsleger (PLA), de militaire tak van de PLO. In december 1975 werd de aartsbisschop door een Israëlisch hof veroordeeld tot 12 jaar gevangenis. Capucci beweerde dat Fatah (Yasser Arafat’s organisatie) hem had gedwongen door te dreigen met ‘fysiek geweld’ en met de onthulling van feiten die zijn positie in de kerk onhoudbaar zouden maken.

In 1977 werd Capucci door interventie van het Vaticaan vrijgelaten. De National Catholic Reporter (USA) heeft een interessant en bijzonder kritisch artikel over hem.

Christenen komen nauwelijks voor op postzegels van de Arabische wereld, en ik kan het weten want ik verzamel ze, maar Soedan en Libië (beide op 18 augustus 1977), Egypte (1 september 1977)en Koeweit (1 november 1977) gaven zijn postzegel uit om hem te eren voor zijn rol in de strijd voor de Palestijnen. Irak deed dat een jaar eerder maar de tragiek wil dat ik die postzegel nog niet heb. Capucci werd na zijn verbanning trouwens lid van het Palestijnse parlement in ballingschap.

Capucci woont in een flatje in Rome. Hij houdt zich nog steeds met de Arabische en de Palestijnse zaak bezig. In 2005 schreef hij een voorwoord in een boek Neo-Conned! (editor: John Sharpe) dat de morele onrechtvaardigheid van de Irak oorlog van 2003 wil aantonen. In 2009 zat Capucci op een Libanees schip dat naar Gaza wilde varen; de Israëlische marine hield dat tegen en deporteerde Capucci. In mei 2010 werd hij, nadat de MV Mavi Marmara naar Asdod was opgebracht in Beersheba gevangen gezet, en daarna voor de derde maal uit Israel gedeporteerd.

1 opmerking:

Anoniem zei

En dat allemaal onder het motto: Hoe ouder, hoe gekker!