maandag 14 juni 2010

Demonstraties in Egypte na moord door politie

Deze demonstrant wordt door politiemannen in burger meegenomen. Die zal wel een paar pijnlijke dagen in de krochten van Lazoghli in Cairo doorbrengen. Daar is menig Egyptenaar de hoop vergaan.

Hier een videoverslag van Al Jazeera van de moord door Egyptische politie op Khaled Said (28), waar ik een gisteren ook over schreef. Alle Egypenaren die ik de afgelopen dagen sprak over de dood van Khaled Said spreken schande van hun eigen politie. De walging over het optreden van de dictatoriale overheid is groot.

Er wordt hier veel gespeculeerd over wat er gebeurt als de huidige president, Hosni Moeberak, de geest geeft. Hij is 82, en volgens het geruchtencircuit zou hij kanker hebben. Hoe bruut zullen leger en politie dan optreden om te voorkomen dat de oppositie de macht grijpt? Elke vorm van oppositie zal worden toegejuichd door de bevolking die denkt dat elke verandering beter is dan doorgaan met dit regime.

4 opmerkingen:

gert zei

Vreemd toch dat je er in ons nieuws (tot nog toe)niks over hoort of ziet,eigenlijk heeft de Egyptische jongen domme pech,waren het maar IDF(Israelische commando's) die hem vermoord hadden,dan had er wel volop aandacht voor geweest.

Jos M. Strengholt zei

Dat is niet zo vreemd Gert. Mensen als jij (en ik bedoel dit niet negatief of zo) hebben nu eenmaal meer interesse in wat in Israel gebeurt dan wat in Egypte gebeurt.

Bovendien zou er ook in Nederland weinig interesse zijn als de IDF een Joodse burger zou vermoorden. Binnenlandse kwesties zijn minder interessant dan als het om een internationale kwestie gaat.

En media hebben nu eenmaal de gewoonte om de burgers op hun wenken te bedienen. Je wilt graag verhalen over zielige hondjes? Je krijgt ze. Veel verhalen over lekker eten? Over Obama? Over Israel? Je krijgt het.

gert zei

Hoi Jos,ik denk dat het meer te maken heeft met selektieve verontwaardiging.Een bepaalde vorm van schizofrenie bij degene die het nieuws brengers.

Jos M. Strengholt zei

Ja natuurlijk is er sprake van selectieve verontwaardiging. Maar 'de pers' (zo verdeeld als wat, en met veel verschillende geluiden) is ook deel van de samenleving.

Media geven voor een groot deel de gevoelens in de samenleving weer. Die journalisten komen uit dezelfde straat als jij toch? Ze wonen in elk geval niet allemaal aan de Amsterdamse grachten.