maandag 28 juni 2010

Arabieren luie donders. Nee dan wij Hollanders!

Arabieren? Luie donders... Trouwens, ook die Zuideuropeanen, zoals Grieken, Spanjaarden, Italianen, die zijn tich ook niet echt van hard werken? En wie kan het ontkennen. Hier in Egypte zie je het volkje vaak enorm op zijn dooie akkertje te werk gaan.

Maar eh... Mag ik even uw gewaardeerde aandacht vragen? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt u Hollanders vandaag voor het "hete zomerweer". Heet weer, wat bedoelt het RIVM? "Het KNMI verwacht dat de middagtemperatuur minstens vier dagen achtereen boven de 27 graden komt."

En dus is er een Nationaal Hitteplan in werking getreden. Wat is het advies van de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD'en)? Onder meer dat het "raadzaam [is] fysieke inspanning op de heetste uren van de dag te vermijden." En, "Wie zich buitenshuis begeeft, doet er goed aan de schaduw op te zoeken." En, "Af en toe een verkoelende douche of natte handdoek kan volgens de gezondheidsexperts evenmin kwaad.

Hier in Egypte is het maandenlang boven de 30 graden, en in de zomer vaak boven de 40 graden, en dan niet een paar uur in de middag, maar vanaf 10 uur in de morgen tot 10 uur in de avond. Smoorheet. Arabieren weten uit ervaring dat je het rustig aan moet doen, anders red je het niet met dit klimaat.

Luie Arabieren? Ze lachen ons Hollanders spottend uit als we "fysieke inspanning op de heetste uren van de dag [...] vermijden" als het een paar dagen 27 graden is.

2 opmerkingen:

Arie van Leeuwen zei

Ach Jos, het begint nu pas lekker te worden in Nederland... ;-)

Jos M. Strengholt zei

Ja, heerlijk. ik denk dat ik nu ook maar kom. donderdag.