maandag 28 juni 2010

De kracht van kwetsbaarheid

Het is vanwege de weigering om kwetsbaar te zijn dat we maar al te vaak – in plaats van te genieten van vriendschap en intimiteit met de mensen om ons heen – elkaar ontwijkende antwoorden geven, waarbij we onze talenten, prestaties en sterke kanten als wapens inzetten.

Kwetsbaar zijn in de ware zin van het woord betekent niet dat iemand een voetveeg moet worden, een zwakkeling, zonder enige trots, iemand die zijn uiterste best doet om anderen z’n onvolkomenheden en zwakheden te tonen. Evenmin moet kwetsbaarheid verward worden met het idee van ‘alles eruit gooien’ of welke andere vorm van psychologische striptease dan ook. Kwetsbaar zijn is sterk genoeg zijn om in staat te zijn onszelf te presenteren zonder valse schijn, zonder onze talenten op een kunstmatige manier te etaleren.

Om kort te gaan, kwetsbaar zijn is sterk genoeg zijn om eerlijk en teder te zijn. Net als Jezus, is wie kwetsbaar is, iemand die genoeg om anderen geeft om zelf zwak te durven zijn, juist omdat hij om anderen geeft.

Ronald Rolheiser, Het rusteloze hart, in www.keltischegebeden.nl

2 opmerkingen:

John Miller zei

Mijzelf kwetsbaar opstellen? Ik kijk wel uit. Voor je het weet sta je alleen in deze wereld.

Jos M. Strengholt zei

Hoe kom je daarbij?