zondag 13 juni 2010

Kerk en Staat in Egypte tegenover elkaar over het kerkelijke huwelijk

Bizarre kerkelijke twist met de overheid in Egypte momenteel, en misschien wel leerzaam voor Nederland. Is denkbaar in Nederland dat de overheid zich mengt in de kerkelijke visie en praktijk ten aanzien van het huwelijk?

De Koptisch-Orthodoxe Kerk weigert om in de kerk het huwelijk van gescheiden mensen in te zegenen, maar de overheid wil de kerk dwingen dit wel te doen, net zoals dit bij sommige andere kerken en in de Islam gebeurt. Paus Shenouda III heeft duidelijk te kennen gegeven dat de kerk niet gaat meewerken aan iets dat het beschouwt als onbijbels, en dat de overheid hierover niets te zeggen heeft.

Een enorme discussie is losgebarsten, waarbij veel moslims van mening zijn dat de overheid de kerk wel degelijk moet dwingen: 'Je kan toch niet toelaten dat de kerk een staat binnen de staat is?' Wat een argument! Elke Kopt die wil hertrouwen, kan dit in een seculiere vorm doen, bij de overheid. Het enige dat de Kopten weigeren, is dat te verfraaien met een kerkdienst. Dat bepaalt de kerk toch zelf, zou je denken?

Voor veel moslims is ondenkbaar dat de kerk zich tegen de overheid verzet in dit opzicht. Dat hangt samen met de manier waarop staat en moskee met elkaar vervlochten zijn. Moslims vinden het heel normaal dat de staat zich bemoeit met de aanstelling van imams in moskeeen, en iedereen weet dat de overheid ook invloed op de inhoud van de preken heeft. De kracht van de Islam en van de arabische diktators is precies gelegen in die vervlechting. Diktator en Moskee steunen elkaar, omdat ze dezelfde vijand hebben, namelijk de radikale Islam.

Dus kunnen moslims zich niet voorstellen dat binnen de kerk, de staat geen zeggenschap zou hebben over de sluiting van het kerkelijke (!) huwelijk.

VRAAG 1: Is er overkomst tussen de harmonie tussen moskee en staat in de Islam, en de harmonie tussen secularisme en overheid in Nederland? [Dit is geen stelling van me, een vraag!)
VRAAG 2: Is denkbaar dat in Nederland de seculiere overheid en cultuur dwingend eisen gaan stellen aan religieuze visies op het huwelijk in Nederland?

3 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Doe toch niet zo Wilders-achtig. Niet-reeele angstgevoelens van mensen voeden. Er is geen enkele aanwijzing dat de Nederlandse overheid zulks van plan is. Al weet je het natuurlijk nooit als de PVV en de SGP het voor het zeggen krijgen.

Jos M. Strengholt zei

Ik voed niks, behalve mezelf en de twee katten. Ik denk wel dat de zaak die in Egypte aan de orde is, op een zekere manier ook in Egypte aan de orde is - maar dan anders.

De issue in beide gevallen is de grens van de rol van de staat. Dat daar de vergelijking ophoudt lijkt me ook wel ja.

gert zei

Hoi Willem,nee laten we hopen dat we het Nederland krijgen van JobC.Meermalen hoorde we hem spreken/roepen in de campagne over "IN MIJN NEDERLAND" nu blijkt dat in ZIJN AMSTERDAM waar hij jaren bestuurder was,er zes wijken zijn waar Joden alleen nog stiekum naar de synagogen kunnen en niet meer als herkenbaar geklede Joden over straat kunnen/durven,zonder nageroepen,of bedreigd te worden.Dit geld echter ook voor homosexuele mensen.Het is beter en hard nodig Wilders-achtig te doen dan JobC-achtig.

http://www.welingelichtekringen.nl/vuile-kankerjood-allah-gaat-jullie-allemaal-afslachten.html