dinsdag 29 juni 2010

Onze katten hebben 't beter dan helft Egyptenaren

Al 26 jaar is het minimumloon in Egypte niet veranderd. Geen aanpassingen aan inflatie, niks. Ter vergelijking, in 1988 huurde ik een flatje voor LE350 (LE = Libre Egyptienne, Egyptische Pond). Nu is het bijna ondoenlijk in onze wijk een flat onder de LE1500 te krijgen. De prijs van benzine in deze periode ging omhoog van LE1 naar LE2.75. Vlees, ooit lekker en goedkoop hier, is nu duurder dan in Nederland. Een normale vlees kost LE60.

In 1988 was geen kattenvoer te koop, maar ik betaal nu ongeveer 70 pond voor 2 kilo, en daar doen we twee weken mee. Onze twee katten krijgen 'per kat' dus aan eten tweemaal het minimumloon in Egypte, want dat is nog steeds LE35 per maand. Ongeveer 5 Euro.

Tel daarbij op dat we onze twee katten jaarlijks moeten laten inenten (2 maandsalarissen per dier) en het is de lieve lezer duidelijk: je kunt in Egypte beter een kat zijn dan een arbeider. Onze katten hoeven maar wat storend tegen onze benen te duwen of op ons te springen, of hun voerbakjes worden weer gevuld. Arbeiders hier moeten beslist meer doen om eten te hebben. En de gezondheidszorg voor onze katten, ik zeg het zonder overdrijving, is beslist beter dan die van de gemiddelde minimumloner in Egypte.

Volgens de Wereldbank verdient half Egypte te weinig om zijn basisbehoeften op het gebied van eten aan te schaffen. Sinds februari wordt permanent voor het parlement gedemonstreerd voor een hoger basissalaris, en ook voor betere arbeidsomstandigheden in het algemeen. Egypte hoort volgens de Internationale Arbeids Organisatie (IAO) tot de 25 meest beruchte overtreders van het internationaal arbeidsrecht.

Ter vergelijking, volgens de Wereldbank is tussen 1984 en 2008 het Bruto Nationaal Product (BNP) van Egypte gestegen van 78 tot 446 miljard US$. Toegegeven, in die periode nam de bevolking toe van 55 tot 78 miljoen mensen, en de dollarkoers was ook niet stabiel. Maar duidelijk is uit deze cijfers dat de kleine elite van 5% rond de heersers van het land zich enorm heeft verrijkt, terwijl de massa wordt afgeknepen.

Geen opmerkingen: