zaterdag 12 juni 2010

Vroeger, in een ver verleden, waren de media moreel verontwaardigd...

“Papa, ik heb gehoord dat heel vroeger heel slechte dingen over de Rooms Katholieke Kerk in de kranten in Nederland stonden. Wat was dat eigenlijk?”

Ik zal het je uitleggen, mijn kind. Heel vroeger, echt heel lang geleden, stonden de media in Nederland vol van de kwaadaardigheden die in de Rooms Katholieke Kerk plaatsvonden. In inktzwarte kleuren werd geschilderd hoe een klein aantal priesters slechte spelletjes met kleine jongetjes deed.

“Eh... Papa?”

Eh nee kind, dat leg ik je later nog wel eens uit. Maar geloof me, terecht vroegen de media aandacht voor de zaak, hoewel ze wel extreem eenzijdig waren. Al die aandacht, dat vonden die media in Nederland hun morele plicht. Niet om de kerk aan te vallen, o nee... alleen maar om de slachtoffers te helpen. Ik weet wel, het klinkt allemaal als iets uit het verleden, maar het is echt waar! Het is echt gebeurd!

“Papa? Waarom lees ik daar dan nu niks meer over? Is de kerk dan veranderd?”

Eh... de Kerk was al lang veranderd, want het ging, toen de media de zaken bespraken, om allemaal kwesties van tientallen jaren daarvoor. En wat ik erg goed vond was dat de Paus klip en klaar zei dat de kerk zich schaamde, en vergeving vroeg voor de wandaden van die priesters. Heel nederig, heel eerlijk. De media zeurden wel steeds dat hij daar traag mee was. Hij deed het niet meteen toen ze dat van hem eisten. De molens in de kerk werken wat traag, maar ja, het heeft dan ook alle tijd. De eeuwigheid.

“Hebben de media daar veel aandacht aan besteed, toen hij vergeving vroeg?”

Welnee meisje, je hoorde niets meer over de kwestie. Niet over slachtoffers, niet meer over wat de kerk deed. Je moet weten, er kwamen verkiezingen in Nederland, er kwam WK2010 voetbal, en ineens was de kerk zo slecht niet meer, of de morele verontwaardiging van de media die de slachtoffers moesten helpen, was ineens niet meer zo groot. Ik weet het niet kind, maar ik heb de indruk dat beide verklaringen waar zijn...

De kerk is traag, maar zal er over 1000 jaar nog zijn.
Media zijn snel, als een wolk die voorbij wordt geblazen door de Heer van de kerk...

4 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Ik ben blij dat de Paus aka De Antichrist zijn excuses gemaakt heeft. Dat mag inderdaad wel aandacht krijgen. Je gaat echter geheel voorbij aan de wijze waarop vele bisschoppen en kardinalen nogal doofpotterig en ontkennend, ja zelfs agressief tegenover de boodschappers (niet de daders) omgingen met deze kwestie.

Jos M. Strengholt zei

Ja er zijn veel slechts mensen. Maar dat kan de media nu niet meer schelen. Die hebben weer nieuwe dingen die leuk de aandacht vasthouden.

Willem van Gent zei

Goed, de media zijn de schuld. Tsssss

Jos M. Strengholt zei

Media de schuld? Welnee dat suggereer ik niet. Vieze priester waren schuldig, en de kerk die niet adekwaat reageerde, om het maar mild te zeggen.

Mijn commentaar is op de diepgang van de morele verontwaardiging van de media. Die is weg zodra zich weer een ander spektakel aandient. Dus geloof ik niet zo dat die morele verontwaardiging de reden was waarom de media aan deze zaak zoveel aandacht gaven.