zaterdag 12 juni 2010

Arabieren zien Israel niet als de grote vijand

Voor wie interesse heeft in Israel en wat in het Midden Oosten gebeurd, heeft The Times uit Londen vanmorgen een zeer interessant artikel. De Israelische krant Haaretz gaat er van uit dat het artikel in The Times op waarheid berust.

The Times meldt dat Koning Abdoellah van Saoedie Arabie (foto) overeenstemming heeft bereikt met Israel dat hij zijn luchtruim zal openen voor Israelische aanvallen op Iraanse nucleaire fabrieken. Riyaad heeft testen uitgevoerd om zeker te zijn dat op het beslissende moment de Saoedische luchtafweer buiten werking is, zodat Israel zijn aanval op Iran ongehinderd kan doen. Dit zegt The Times vanmorgen op basis van een Amerikaanse militaire bron in de regio. Bronnen in Saoedie Arabie zeggen dat het ‘algemeen bekend’ is in militaire kringen in het Koninkrijk dat een regeling met Israel is getroffen. ‘We zullen ze doorlaten en niets zien…’ Voor Israel is deze regeling van groot belang omdat dit de route tussen Israel en Iran aanzienlijk bekort en omdat dit allerlei diplomatieke twisten voorkomt.

Wat dit zo interessant maakt, is dat het laat zien dat voor een Arabische grootmacht als Saoedie Arabie (en datzelfde geldt voor Egypte, Jordanie, Irak, Koeweit, de Emiraten, Bahrein, Oman…) Iran een veel groter vijand is dan Israel. De meeste Arabische regeringen zien Israel eerder als bondgenoot dan als vijand in de context van het Midden Oosten. Dat is precies de reden waarom die Arabieren zo graag wensen dat het Palestijnse probleem wordt opgelost, en het ook zo eigenaardig is om te denken dat de Arabische buurlanden van Israel dat land zouden willen vernietigen.

7 opmerkingen:

willem van Gent zei

Uiteraard goed om dit te weten. Echter, normale mensen wisten het allang, en zij die Israel liever doodknuffelen zijn niet geïnteresseerd in de werkelijkheid.

Jos M. Strengholt zei

Dank je Willem ;-) en toch vond ik het zinvol het even onder de aandacht van de 3 lezers te brengen!

gert zei

Hoi Jos,ik ben net terug van een zware fiets etappe lang s'Heren wegen in Zeeland,maar ik vind dit weer een fantastische ontwikkeling.De God van Israel zal de saoedisch zeker zegenen......hoop ik!

Het schijnt trouwens ook zo te zijn met vele europese journalisten die zich ook gaan distantieren van de Israelhaat van vele collega's.
Hopelijk leest ConnyM de vermelde website ook eens,natuurlijk mag de journalist JosS.te E het ook lezen,mocht dit nog nodig zijn na dit positieve artikeltje.


http://www.familysecuritymatters.org/publications/id.6436/pub_detail.asp


He Jos by the way,hevig teleurgesteld zeker in vdStaay z'n ongevraagde steunbetuigingen,die Wilders zorgt wel fff voor polarisatie in alle geledingen zég!

gert zei

Hoi Jos jammer dat je zo opvallend stil bent over het actuele midden-oosten nieuws,nl dat Israel er nog een verrassende bondgenoot bij heeft,nu in de zee blokkade kwestie.....nl ABBAS,hij is nota-bene tegen een opheffing!


http://www.haaretz.com/print-edition/news/abbas-to-obama-i-m-against-lifting-the-gaza-naval-blockade-1.295771

Jos M. Strengholt zei

Eh die Abbas wil ook dat Israel zich onmiddellijk uit de Westbank en Oost Jeruzalem terugtrekt.

En hij wil dat goederen worden doorgelaten naar Gaza zonder dat dit het prestige van Hamas vergroot.

Ik ben ook helemaal voor controles op de goederen die Gaza ingaan. Heb ik gezegd dat er iets mis mee is dat Israel probeert raketten tegen te houden?

Maar Israel houdt geen raketten tegen. Het houdt van alles en nog wat tegen dat geen enkele militaire betekenis heeft.

Ik ben indertijd met journalistiek gestopt omdat ik het zat was elke scheet van Arafat en andere Arabieren te verslaan zodra er een vage band met Israel in het verhaal zat. Je denkt toch niet dat ik mijn tijd ga verdoen met elke arabieren die dit of dat zegt?

Abbas laat mooi zien hoe het in de arabische wereld gaat. De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Israel doet precies hetzelfde.

gert zei

Nou die Egyptische versoepeling van de blokkade is ook weer voorbij.Egypte(ook een bondgenoot van Israel)houd een Algerijns hulpschip tegen!

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=178256

Jos M. Strengholt zei

DE Egyptische versoepeling gaat gewoon door. Het heeft nooit gezegd dat het schepen rechtstreeks naar Gaza zal doorlaten zonder controle op wapens.