zondag 20 juni 2010

Israel erkent zijn bedrog. Nu de vrienden van Israel nog.

Israel heeft besloten dat binnenkort alle goederen de Gazastrook inmogen, behalve militaire voorwerpen en materiaal waarmee de radicale islamitische Hamasbeweging zich kan versterken. Israël brengt ''zo snel mogelijk'' een lijst naar buiten van verboden goederen, liet het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu middels een verklaring weten. Zie bericht op www.nu.nl. Zie ook Haaretz.

Wat wil dit nu zeggen? Eigenlijk is de conclusie heel eenvoudig. Israel erkent dat sprake was van een serieuze blokkade van goederen. Dit heeft Israel altijd ontkent, en natuurlijk de vrienden van Israel in Nederland, want die blaten de pr van Israel gewoon na op een manier die nog kritieklozer is dan de Israeli's zelf.

Het betekent ook dat de blokkade van Gaza hoegenaamd niks te maken maken hadden met Israel's veiligheid, want dan zou Israel het nu niet plots drastisch aanpassen. Israel erkent dus dat het om politieke redenen, niet om veiligheidsredenen, het leven van de bevolking van Gaza zuur maakte. Kunnen de vrienden van Israel in Nederland die met vlaggetjes in Den Haag stonden, misschien erkennen dat ze zich hebben laten misleiden door Israel?

Waarom zal Israel de blokkade radikaal verminderen? Niet omdat Hamas of Gaza zijn veranderd. Het is om politieke redenen. Internationale en binnenlandse druk. Er waren Turkse schepen voor nodig, en de vrees dat nog meer schepen de blokkade willen doorbreken. Israel's veiligheid was nooit aan de orde.

Geen opmerkingen: