dinsdag 1 juni 2010

Bas Belder (SGP) en vriendschap met Israel

Vriendschappen in de Arabische wereld, zo heb ik in de praktijk gemerkt, zijn lastig. Want van een vriend wordt verwacht dat hij zijn vrienden altijd steunt, ook als ze ongelijk hebben. Is dat soort vriendschap echt? Ja. Maar je kan er je vrienden flink mee naar de ondergang helpen, want soms moeten ze gewoon de waarheid van je horen om zich niet steeds dieper in de nesten te werken. Maar dat soort vriendschappen zijn zeldzaam.

Ik moest hieraan denken toen ik een interview met Bas Belder, een bijzonder aardige Europarlementarier van de SGP, over de troebelen rond Israel en Gaza in het Reformatorisch Dagblad las. Daarin kwam ik een eigenaardige zin tegen. Belder zegt heel veel wat ik graag zou willen tegenspreken, maar ik concentreer me nu even alleen op dit:
[Belder] zei dat hij met name ontstemd is over de houding van Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land eiste maandag een verklaring van Israël en sprak van een schending van de mensenrechten. „Premier Erdogan ligt de laatste tijd op een regelrechte ramkoers met Israël. In plaats van een brugfunctie te vervullen, zet hij aan tot een publieke confrontatie met Israël. Turkije diskwalificeert zich door zijn opstelling opnieuw voor toetreding tot de EU.”

Ik hoef Turkije ook niet in de EU. Maar daar gaat het nu even niet om. Belder zegt dat Turkije ‘een brugfunctie zou moeten vervullen’. Waarom zou Turkije dat moeten? Is dat moreel gezien beter?

Maar waarom moet Nederland dan geen brugfunctie vervullen? Waarom kiest Belder er dan voor om zich pal aan de kant van Israel op te stellen? Meten met twee maten, broeder? Waarom mag Turkije niet aan de kant van de Arabieren staan, als Belder vindt dat Nederland aan de kant van Israel moet staan?

Ah... ik denk dat ik het snap. Israel is de goede kant, en de Arabieren zijn de verkeerde. Dus de brugfunctie van Turkije zou dan ook niet zijn zodat beide partijen dankzij Turkije compromissen sluiten, maar dat Arabieren grosso modo de standpunten van Israel aanvaarden?

Bas, aan zulke vrienden heeft Israel niks. Een goede vriend moet ook de waarheid kunnen spreken en soms wat afstand kunnen nemen om wat objectiever te kijken om vriend Israel echt goed advies te geven, i.p.v. alleen maar klopjes op de schouder. Misschien kan jij die brugfunctie wat meer vervullen?

15 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Het is niet voor niet dat Bas Belder op Leslie Nielsen lijkt. Al maakt Nielsen de betere grappen.

Jos M. Strengholt zei

Ja nu je het zegt :-)

gert zei

Hoi Jos,er zijn,zo is nu duidelijk twee politieke partijen die volledig achter Israel staan.Naast de partij van Bas+Kees is dat overduidelijk de partij van Geert.
Eigenlijk zouden jullie nu echt je excuses aan moeten bieden met je snelle veroordeling van Israel.Gebleken is en was dat de Turkse organisatie van deze provocerende boottocht die enkel tot doel had de blokkade te doorbreken nauwe banden heeft met
Al-Qaida.Ook de Turkse regering heeft in het verleden invallen bij deze club gedaan en allerlei zaken gevonden die banden met islam-terroristen bewijzen.Zie website.

http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/3714

Jos,heb je de beelden die het IDF maakte trouwens al gezien?Het lijken wel zeehonden knuppelaars,ik bedoel die vredesactievisten,ze slaan om dood te slaan.
Maak jij je als rechtvaardige journalist nu eens sterk voor de juiste berichtgeving.

mbuurman zei

Gert. Natuurlijk was het doel van deze tocht om de blokkade te doorbreken. Dat is ook heel gerechtvaardigd, aangezien de Israelische blokkade van Gaza schandalige vormen heeft aangenomen.
Die beelden waarnaar je verwijst heb ik gezien; en ze maken een griezelige indruk. Maar toch zie ik niet waarom de Israelische soldaten zoveel mensen moesten doden. De mensen op de boot hadden geen vuurwapens; het waren woedende mensen met staven.
Maar ja, het israelische leger heeft een reputatie als het op zelfverdediging aankomt; slachtoffers van andere nationaliteit doen er dan niet meer toe. Voorzichtig te werk gaan is niet van belang; gewoon flink knallen, en dan maar eens de doden tellen, dat is de mentaliteit.
Ik heb mezelf altijd als een vriend van israel beschouwd, maar dat wordt de laatste paar jaren steeds minder. Dat komt niet doordat de Arabische staten meer sympathie van mij hebben, maar doordat ik Israel langzaamaan als weinig beter zie.

Jos M. Strengholt zei

Je moet ook een naar het RTL nieuwsvan Conny Mus kijken. Isreal ZELF vraagt zich af wat ze verkeerd doen. Waarom er 9 doden vielen nu het niet om Israeli's gaat, terwijl bij de onruiming van Gaza (toen veel Joden met geweld uit nederzettingen werden gehaald en veel geweld tegen leger werdgebruikt) geen doden vielen.

mbuurman zei

Eigenlijk vind ik dat een konvooi van marineschepen van een aantal EU-staten (waaronder Nederland) en Turkije samen met een aantal transportschepen naar Gaza zou moeten varen om voorraden te brengen. Israelische controleurs (ongewapend, beschermd door Europese soldaten en mariniers) zouden dan vooraf de lading mogen inspecteren op de aanwezigheid van wapens. Israelische aanvallen op het konvooi zouden uiteraard moeten worden afgeslagen.

gert zei

Wat jullie,om wat voor reden dan ook verzwijgen/negeren,is dat Israel volkomen gerechtigd was/is om dat convooi na diverse waarschuwingen te enteren/controleren.Het was totaal niet de bedoeling van het IDF om slachtoffers te maken.Dat kun je na de beelden gezien te hebben onmogelijk zeggen van deze zg.vredesactievisten die sloegen om dood te slaan,die een massale lynch partij voor ogen hadden.Om deze hysterische lieden te stoppen kon het IDF niet anders optreden.Nemen jullie wijselijk een voorbeeld aan de vn die niet ingaan op de wensen van Turkije om Israel te veroordelen(na de beelden van het IDF gezien te hebben).
De blokkade moet gezien de doelstellingen van hamas gewoon voortgezet worden,zij hebben van gaza nota-bene één militair kamp gemaakt.Enne de beschuldiging dat het IDF zo maar lukraak in het wilde weg zou schieten,is natuurlijk helemaal van de zotte!

Jos M. Strengholt zei

Gert, je klept maar wat. Al zou Israel alle messiasbelijdende Joden vergassen, dan zou jij Israel nog verdedigen. Sterkte ermee.

willem van Gent zei

gert, toen IDF Israëlische kolonisten uit Gaza verdreef verweerden die zich ook met stokken, bijlen en huisraad. Ik neem aan dat je van mening bent dat IDF ook wel kolonisten mocht afknallen.
Ik ben van mening dat het IDF als een modern leger donders goed alle technieken beheerst om zonder doden zich meester te maken van betogers.
en wat niemand behalve jij negeert is dat israel geen enkel recht heeft in internationale wateren schepen te enteren.

gert zei

Jos,je bent een slechte verliezer,jullie hebben dit keer te hoog van de toren geblazen.Lees als je werkelijk geintersseerd bent naar de waarheid de site van Israned.Jammer ook dat je met van die rare vervelende voorbeelden komt.Sterkte.

http://www.israned.com/

Jos M. Strengholt zei

Slechte verliezer? Ik heb niks verloren. Negen actievoerders verloren hun leven, Israel verloor zijn neus. Denk je nu echt dat het me wat uitmaakt of ik een discussie ‘win’?

Jij verwijst naar Israned. Dat is in dit verband net als verwijzen naar een website van die actievoerders. De moeite van het lezen niet waard omdat alles eenzijdig is.

Hoe jij zo zeker weet dat Israel op volle zee piraterij mocht plegen is me niet helder. Omdat Israel zegt dat dit mag? Israel moet zich nu voor de wereldopinie verdedigen, om de eenvoudige reden dat maritieme wetgeving piraterij verbiedt en omdat ze excessief geweld lijkt te zijn gebruikt.

Ik word wat moe van het kijken naar het filmpje waarin een stel actievoerders zo’n Israëlische soldaat aftuigen. Nare beelden. De man zal wel dood zijn? Er zijn wel 9 actievoeders dood. Gelukkig trouwens niet de 19 waarvan eerst sprake was.

Het stukje hierboven over Bas Belder ging overigens helemaal niet over deze kwestie, maar over de vraag waarom Turkije een brugfunctie zou moeten vervullen als Belder vindt dat Nederland dat niet hoeft.

mbuurman zei

Gert,
de Veiligheidsraad heeft de actie van Israel wél veroordeeld, maar - en dat alleen dankzij de VS - niet in de sterkste bewoordingen.
Niet de bedoeling om slachtoffers te maken, zeg je? Alleen maar gerechtvaardigde zelfverdediging tegen agressors die de brave soldaten wilden lynchen?
Dat is werkelijk te zot; als je dat meent, houd je jezelf flink voor de gek.

Waarom stopt dat Israelische filmje na de beelden waarop is te zien hoe opvarenden met staven op enkele net gelande soldaten inslaan, denk je?
Ik vermoed dat daarna is te zien hoe de soldaten losgaan, en opvarenden in wilde weg gaan neermaaien.
Hoe anders denk je dat er tientallen slachtoffers zijn gevallen, waaronder flink wat doden?
Fatsoenlijk voorbereide en opgeleide commando's zouden dat niet hebben hoeven te doen. Niet tegen een meute mensen, hoe woest ook, die niet over vuurwapens beschikte. Israel is volledig verantwoordelijk voor deze gang van zaken.
Hoeveel slachtoffers waren er ook al weer gevallen onder de Israelische soldaten?

En dan heb ik het nog niet gehad over het totale gebrek aan rechtvaardiging voor de Israelische aanval op de schepen.
Het is werkelijk walgelijk.

gert zei

Hoi MBuurman,goed laten we niet gaan discuteren als zou Israel de filmpjes gemanipuleerd hebben.
Maar er zijn ook filmpjes van die volgens jullie ozo nobele vredes actievisten.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/06/gazakonvooi_vol_met_martelaren.htm
l

Let wel de beelden zijn gemaakt ver voordat de IDF aan boord kwam.
Over walgelijk gesproken.

Inspecteur Raynoldi zei

De Arabieren heb nog wel wat Moslimvrienden die ze mogen steunen: http://vladtepesblog.com/?p=22800

(en die ook hoog nodig wat hulp kunnen gebruiken...)

Bart zei

Een van de meest moderne en goed uitgeruste legers in de regio zou niet in staat zijn zich te verweren tegen woedende mensen met stokken zonder dodelijke slachtoffers te maken?

Laat me niet huilen.