zondag 6 juni 2010

Egyptenaren mogen niet met Joods-Israelische vrouw trouwen

Het Egyptische hooggerechtshof heeft een uitspraak van een lagere rechter bevestigd dat Egyptische mannen die met Joodse Israelische vrouwen trouwen, hun burgerrecht kunnen kwijtraken. Wat een schandalig racistisch besluit van dit land. AlJazeera bericht hierover.

Mohammed al-Husseini, een rechter van het hoogste administratieve hof, heeft verklaard dat de nodige stappen moeten worden genomen om Egptische mannen die met Israelische vrouwen zijn getrouwd, en hun kinderen, het burgerschap te ontnemen. 'Alle huwelijkse moeten afzonderlijk door het kabinet worden onderzocht, waarbij zowel de persoonlijke vrijheid als de veiligheid van de natie aan de orde zijn.'

De rechtbank sprak uit dat dit besluit is genomen vanwege de 'nationale sentimenten tegen Israel'. De eerdere uitspraak werd door de rechters nu gezien 'in het belang van Egypte, een natie van leiderschap, geschiedenis en beschaving'. Het is 'voor de bescherming van Egypte en Egypte's jeugd en voor zijn nationale veiligheid.' Het wordt ook noodzakelijk geacht omdat 'Israel degenen die vrede liefhebben blijft aanvallen'.

Oorspronkelijk werd de zaak voor het hof gebracht. omdat voorkomen moet worden dat een generatie kinderen opgroeit die 'niet loyaal zijn aan Egypte en de Arabische wereld' en kinderen uit zulke huwelijken moeten niet worden toegestaan militaire dienstplicht te vervullen.

Het ministerie van binnenlandse zaken en dat van buitenlandse zaken zijn het oneens met deze uitspraak; ze vinden dat dit soort zaken moet worden besloten door het parlement. Dat parlement is vooral een spreekbuis van de regering. De rechters zijn onafhankelijk en reflecteren meer de gevoelens onder het volk. Voor de regering Moebarak is deze uitspraak bijzonder gevoelig en hij mag veel internationale kritiek verwachten. De vraag is dus of de dictatoriale regering akkoord gaat met het besluit van het hoogste gerechtshof.

2 opmerkingen:

gert zei

Natuurlijk is het een schandelijk besluit,maar komt het in de praktijk vaak voor? Waar vinden trouwens ontmoetingen tussen Egyptische mannnen en Joodse vrouwen plaats?
De realiteit is natuurlijk dat er aan zo'n gemengde relatie wel veel haken en ogen zitten,je moet wel stapel op elkaar zijn om die offers te brengen.Ik denk trouwens dat de Israelische regering het stiekem weg ook liever niet heeft.

Jos M. Strengholt zei

Een rapport van de Franse persdienst AFP zegt dat dit over duizenden gevallen gaat:

Thousands of Egyptians, particularly a large number who lived in Iraq and returned after the 1990 Gulf War over Kuwait, moved to Israel in search of work and married Israeli women.