zondag 20 juni 2010

Schokkend nieuws uit China. Of niet?

Dramatisch nieuws uit China. Door overstromingen in het zuiden van China zijn de afgelopen week 132 mensen om het leven gekomen. Zeker 86 personen worden nog vermist. Maar China is iets groter dan Nederland. Als we nu eens deze cijfers in verhouding zetten tot Nederland, dan kwamen in China 1 of 2 mensen (1.7) om het leven en 1 persoon is vermist. Erg genoeg voor alle betrokkenen, maar voor Chinezen is dit waarschijnlijk minder 'groot nieuws' dan voor ons.

3 opmerkingen:

Mariamne Baruch zei

Nou ja Jos! Je voert het relativisme wel erg ver door. Dacht dat het bij mensen om de absolute waarde ging. Maar dit schrijven is vast provocerend bedoeld!

Groet,

Mariamne

Jos M. Strengholt zei

Nee hoor geheel niet provocerend bedoeld, en dit is ook niet bedoeld als relativisme. Het gaat me meer over de vraag waarom media nou zo'n verhaal van groot gewicht vinden.

Want in de context van China is dit dus echt niet een grote ramp. Blijkbaar is alleen het grote aantal doden in verhouding tot wat we in Nederland gewend zijn, wat het belangwekkend maakt.

Oftewel: nieuws uit China is van belang omdat het relatief groot is in verhouding tot Nederland. Dat vind ik wel een kritische overweging waard.

In China gingen vorige week bovendien vast meer mensen dood in het verkeer dan door noodweer. Maar dat is dan weer niet interessant toch?

Mariamne zei

Het is volgens mij in de media te doen om het sensationele karakter van dit soort nieuws. Zoals een treinongeluk in India, een brand in Koealaloempur, modderstromen in Nigaragua etc. De hoeveelheid doden doet er volgens mij niet toe.

Groet