dinsdag 29 juni 2010

Christenen op Arabische postzegels: PLFP

Nu ik toch in de stemming ben om te laten zien hoe Christenen en de Kerk in de Arabische wereld op postzegels van die landen zijn getoond, hier een vreemde serie. In wezen geen postzegels, maar 'bijplakzegels'. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (Arabisch: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين, al-Jabhah al-Sha`biyyah li-Taḥrīr Filasṭīn, de PFLP) gaf deze zegels uit in 1969 of 1970. De PFLP had toen zijn hoofdkwartier in Damascus. Het was de eerste organisatie die met terreuraanslagen begon. Op de zegels die ik hier laat zien, wordt naar het lijkt bij uitstek een aanslag in Zurich op een El Al vliegtuig te worden gevierd. Dit gebeurde op 18 februari 1969. De co-piloot werd gedood, de piloot raakte gewond.
Wat heeft dit met christenen in de Arabische wereld te maken? Ah... de ouwetjes onder ons herinneren zich de naam van de grote leider van de Marxistiscch-Leninistische DFLP. Niemand minder dan George Habash (1926-2008), een Palestijnse christen uit Lydda. (foto) George zong in zijn kerkkoor als kind. Hij komt uit een Grieks-Orthodoxe familie. Vanuit het perfectief van Arabische moslims en christenen, was Habash een christen, simpelweg omdat hij uit een Christelijke familie stamde. Christen-zijn en Moslim-zijn in de Arabische wereld heeft tribale aspecten, die voor velen weinig te maken hebben met overtuigingen.

De zegel linksonder, met de juichende man en vrouw bij een vliegtuig, viert de 'overwinning' op het El Al vlieguig in Zurich in 1969. We weten dat de vrouw die dit deed Amina Dhabour was. (aspect van die zegel hier links) Ik probeer nog te ontdekken of die Amina ook van christelijke achtergrond was. Schattig dat ze met haar handtasje is afgebeeld. Een bom erin? Vast geen bijbel.

Geen opmerkingen: