zondag 27 juni 2010

Clash of cultures: Sudanese Next Top Model Fashion Show

De Soedanese politie heeft dit weekend 20-30 modellen, make-up artiesten en kledingontwerpers opgepakt na een modeshow in Khartoem. Misschien was het probleem dat het ging om een gemengde show, met mannen en vrouwen? Of dat het in een club, dus in het openbaar plaatsvond? De kleding zelf was decent genoeg, daar zouden onze refo-broeders en zusters gerust in gezien durven worden. Het ging om bruidsjurken, kostuums, en toobs (foto 2)- de enorme lappen die Soedanese dames charmant rond hun lijf draperen.

De deelnemers (bovenste foto) waren amateurs die meededen aan de “Sudanese Next Top Model Fashion Show”. Ze werden opgepakt door de ‘openbare orde politie’, die bekend staat om zijn acties tegen alcoholgebruik en tegen onbetamelijke kleding. U kent dat wel, als een vlezige enkel zichtbaar is, of een blote schouder). De arrestanten werden na een dag vrijgelaten, maar zes van hen moesten zich vandaag weer bij de politie melden.

Een prettige samenleving kent een goede balans tussen individuele vrijheid en regeltjes. Neem vrijheid weg, en je krijgt wetticisme en diktatuur. Dat is wat we in dit incident in Soedan zien. Bedilzucht van de overheid. Me dunkt dat je gerust kunt zeggen dat de meeste Arabische landen de fout ingaan op het gebied van het wegnemen van de persoonlijke vrijheid. Het zijn bijna allemaal diktaturen.

Ik denk dat onze westerse landen de fout ingaan door de individuele vrijheid zo te verabsoluteren dat mensen niet meer op hun verantwoordelijkheid voor elkaar en de samenleving kunnen worden aangesproken. Dat neigt naar moreel relativisme en anarchie. Dat lijkt me op termijn self-destructive.

Als verantwoordelijke burgers lijkt me dat er maar een oplossing is; dat is onze invidivuele vrijheid waarborgen door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor onze samenleving. Het met elkaar een stuk beter maken, door niet te wachten op de 'staat' maar ook door ons niet anarchistisch in onze eilandjes van welbehagen terug te trekken.

Geen opmerkingen: