zondag 20 juni 2010

Libanon helpt Israel tegen Hizbollah

Libanon lijkt zijn best te doen om te voorkomen dat een schip namens Hizbollah de blokkade tegen Gaza zal trachten te doorbreken. Bronnen in Libanon hebben dit vandaag aan de Arabische krant al-Hayat laten weten, lees ik in Haaretz. Libanon weigert het schip toestemming te geven om te vertrekken omdat het als doel heeft om een door Israel bezette haven, Gaza-stad, aan te doen. Dit ondanks de populariteit in Libanon van Hizbollah en de poging om een statement tegen Israel te maken.

Dit laat goed zien waarom Israel veel meer zou moeten doen aan het zoeken naar vrede met de Arabische staten in plaats van de problemen met bewegingen als Hizbollah en Hamas telkens als excuus te gebruiken voor hard optreden waardoor vredesgesprekken met de Arabische staten weer naar de toekomst worden geschoven. Vrede sluiten met de buurlanden Libanon en Syrie zou prioriteit moeten hebben het is bij uitstek de manier om te zorgen dat Hizbollah en Hamas door Libanon en Syrie worden gekortwiekt. Egypte, dat al sinds 1977 vrede heeft met Israel, heeft van zijn kant ook laten zien dat het bereid is met Israel mee te werken om Hamas en Hizbollah aan te pakken.

Juist in een situatie waarin de Arabische buurlanden van Israel te lijden hebben van radicale bewegingen als Hamas en Hizbollah en van hun Grote Steun Iran, heeft Israel een goede gelegenheid om met die buurlanden tot een vredesvergelijk te komen. Die landen hebben al in 2002 laten weten, onder leiding van Soedie Arabie, dat ze een omvattende vrede willen. Als Israel bereid is de Bezette Gebieden op te geven, bieden alle Arabische naties - alle 22! - vrede aan. Dan geeft Isreal terug wat nooit van Israel was, en het krijgt wat het zo nodig heeft. In er iemand in Tel Aviv die daarover wil praten?

Geen opmerkingen: