woensdag 26 mei 2010

Egypte lijkt terug te deinzen voor vertrek Moebarak

De heersende Nationale Democratische Partij (NDP) van Egypte lijkt terug te deinzen voor het idee van een nieuwe leider in Egypte vanaf 2011. Twee van de leiders in die partij hebben aangegeven dat ze willen dat president Hosni Moebarak (foto) gewoon weer meedoet aan de verkiezingen, voor een nieuwe termijn van 6 jaar. Dit hoewel Moebarak nu al 82 is en beslist niet meer kerngezond. Dat hij momenteel president is, is bovendien onconstitutioneel. Hij heeft nu al teveel termijnen gediend.

Gisteren zei Safwat al-Sherif (foto links), algemeen-secretaris van de NDP en een machtig politicus hier, dat de NDP wil dat Moebarak gewoon weer aan de verkiezingen meedoet.

“De partij is vol hoop dat president Moebarak kandidaat zal zijn. Iedereen kijkt naar president Moebarak als de leider van deze natie en iedereen staat achter hem”, zei
Sherif gisteren in het Hogerhuis. Een paar dagen eerder zei Ahmed Nazif (foto rechts), premier van Egypte, dat hij hoopt dat Moebarak weer meedoet ‘omdat het politieke systeem van Egypte er niet in is geslaagd een alternatief voor de Egyptische leider te doen opstaan.’

De afgelopen jaren is de jongste zoon van Moebarak, Gamal, (foto, met zijn vrouw) voorbereid om de macht over te nemen. Het lijkt erop dat de NDP nu bang is dat verkiezingen voor Gamal wel eens slecht kunnen aflopen. De oppositie heeft zich de afgelopen maanden rond Mohammed ElBaradei (foto rechts) geschaard, de voormalige topman van het Internationaal Atoom Agentschap, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2005. Die heeft snel enorme populariteit gekregen. Zijn Facebook is de populairste in Egypte, met 200.000 ‘vrienden’.

1 opmerking:

gert zei

Hoi Jos,het schijnt dat Job Cohen ook een heleboel vrienden heeft en dat z'n gestuntel en het gemis van kennis van zaken tijdens de debatten juist maakt dat vele mensen hem toch verkiezen boven de andere.Dat heeft volgens kenners te maken met de "sneuheidsfaktor".
Nieuwe aankomende leiders,ook in Egypte zouden daarom veel meer hun zwakte en onwetendheid moeten durven tonen.