zaterdag 29 mei 2010

Wat bezielt de KRO. Vet lachen om Jezus en zo?

Wat bezielde de KRO dat het Arie Boomsma binnenhaalde? Die vraag hield me vorig jaar al bezig, maar nu is het weer actueel. Boomsma gaat waarschijnlijk een thema-avond op Nederland 3 presenteren, waarin humor en religie centraal staan. Roek Lips, de netmanager van Nederland 3, heeft nog geen officieel verzoek van de KRO binnen voor de thema-avond over humor en religie, maar hij liet op voorhand weten er welwillend tegenover te staan. Broadcast Magazine meldt dit vandaag.

Boomsma zou vorig jaar voor de EO een programma maken waarin cabaretiers een conference maken over Jezus, aan de hand van de Bijbel, en daarover met Boomsma in discussie gaan. De EO besloot dat programma uiteindelijk niet op de zender te brengen, omdat het binnen de eigen achterban te gevoelig lag.

Moet ik nu geloven dat voor de achterban van de KRO de ‘humor’ van Boomsma wel acceptabel zal zijn? Nu zijn Rooms Katholieken –het strekt tot hun eer –niet van die scherpslijpers als ons soort mensen van boven de rivieren. Maar zullen ze het nou echt leuk vinden om goeie bakken te horen over het Afrikaanse animisme? Zullen ze helemaal krom liggen van moppen over de god Kali van het hindoeïsme? Of over de dikke buik van Boeddha? Humor is pas leuk als het je persoonlijk raakt. U denkt toch niet dat Booms lol zal gaan over koning Ahasveros?

En wat wel het meest afwezig zal zijn, is humor over de Islam. Dat zal de KRO een stapje te ver gaan. Leuke moppen over de profeet en zijn voorliefde voor **** en voor **** en dat elke martelaar in de hemel zal genieten van lekkere *** met 72 *******

Ah.... ik hoor de demonstanten al buiten, snel weg.... Maar ik kom terug!


Natuurlijk niet. Het gaat over Jezus, over Paulus, over het hart van het christelijk geloof. Vet lachen, jongens! Bedankt KRO. Echt wat we van u als ROOMS KATHOLIEKE omroep verwachten. Een echte steun in de rug voor de kerken in Nederland.

De KRO is bang dat de politiek hun zendtijd zal inkrimpen. Mag dat svp beginnen met die ene avond op Nederland Drie?

12 opmerkingen:

John Miller zei

De broer van Arie is verslaggever bij de Metro. Dat leidde tot een evenwichtig interview.
Ik vind Arie wel een toffe peer, maar hij is permanent ongrijpbaar en vaag; en ijdel natuurlijk, maar daar stoor ik me niet aan. Laten we zeggen de theologische tegenpool van A. van de Beek. Die jaagt zelfs de meest orthodoxe reformatorische dominees tegen zich in het harnas door zijn predikantspubliek uit te dagen om in prediking primair te confronteren (ND van vandaag). Een vent met ballen, dat wel, maar hij is wel een bizarre 'loner' aan het worden, helaas. Van der Beek staat niet tussen en naast de mensen. Boomsma wel, en dat doet tie heel aardig.

Jos M. Strengholt zei

Jezus stond ook heel aardig tussen de mensen. Maar hij mepte de handelaren uit de tempel omdat die de heiligheid van de dingen van God aantastte.

Zendtijd vullen met 'humor van religie' vind ik in diezelfde sfeer zitten, als ze tenminste van plan zijn om zo lollig te zijn dat onze vaderlandse heidenen er om kunnen lachen. Daar zal weinig subtiels bijzitten.

matthijs zei

Ik neem aan dat katholieken NIET "zo van die scherpslijpers zijn"?

Jos M. Strengholt zei

Matthijs, je voelt het aan... ik heb het intussen aangepast dank je.

Carla zei

Gossiemikkie......beste Jos, wat een zure reaktie, vol vóóroordelen, nog voordat er nog maar 1 minuut op de buis te zien is geweest. Wacht toch eens even rustig af en heb een beetje vertrouwen. Wie weet hoor je straks God een beetje mee lachen. Dat zou toch mooi zijn hè! En....als zijn 'broer Allah' ook nog meedoet is het helemaal een feest. Met een beetje humor ziet de wereld er echt vrolijker uit.

Jos M. Strengholt zei

Natuurlijk vol vooroordelen, hoe kan iemand anders oordelen? moet je eerst alle stommiteiten uithalen voordat je mag zeggen dat het niet zo wijs was?

Moet je eerst alles proberen? Van veel dingen weet je vantevoren dat het een schande voor het evangelie zal zijn.

Wel overwogen dat God en de zaken die met Hem te maken hebben ook ietsje respect verdienen?

Okee, laat Boomsma dan maar leuke humor doen over de synode van de PKN. Prima. Of over de oudstenraad van een baptistengemeente.

Maar je weet dat ZULKE 'humor' het niet haalt op Ned3. het moet een kijkcijferkanon zijn he?

Ik geef hier geen cent voor en vindt het vreemd dat de KRO zich hiervoor leent.

Carla zei

Je geeft geen cent Jos, voor iets waar je nog geen idee van hebt hoe of het uit gaat pakken. Wees toch niet zo bang! Je vult e.e.a. al in als een stommiteit. Kom op zeg. Je hebt wel héél erg weinig vertrouwen.
Misschien is het verstandiger om het gesprek over dit onderwerp voort te zetten ná een aantal ( nog te bespreken uitzendingen) gezien te hebben! Wens je een goede zondag.

Jos M. Strengholt zei

Vertrouwen? De KRO moet de schoorsteen laten roken, Boomsma moet met programma-ideen komen die scoren, waarom in vredesnaam moet ik 'vertrouwen' hebben. 'Vertrouwen' in de religieuze zin? Dat reserveer ik voor een Ander.

Bovendien hebben we een kleine beetje historie al met deze meneer?

Gerda zei

Jos, ik ben het helemaal met je eens. Het zal geen goedmoedige humor worden zoals in de jaren zestig door Fons Janssen gebracht. Het moet scoren, dat betekent dus schoppen tegen de kerk, christenen belachelijk maken. Da's pas lachen!
Overigens, de KRO is al decennia lang geen katholieke omroep meer. Zoals VPRO een voormalige protestantse omroep is, zou de KRO zich beter VKRO kunnen noemen.

gert zei

Voor ArieB.is Jezus niet de enige weg tot verzoening met God.

Jezus is voor ArieB. een van de vele wegen tot God.Vandaar dat je platvloers met Hem om kan/mag gaan.
Het motief van Arie is natuurlijk zeer edel,nl.mensen tot het geloof brengen,ik ben zeer nieuwschierig of na de onderbroeken methode deze methode gaat werken.Arie timmert trouwens nog veel meer aan de weg,hij helpt tegenwoordig ook homo's uit de kast te komen,waar hij zelf nog steeds inzit.

Voor John Miller blijft ArieB ondanks alles een toffe peer....snif,snif.

Dikkie van Gelder zei

Gert, het is hier geen issue of Arie wel of niet tof is, of al het andere wat je pretendeert. Het gaat hier om waarom provoceren ten koste van anderen. Dit maal religie.
En Gerda(1)ik denk dat Jos gelijk heeft. Als er niets te scoren valt in zo'n progamma er geen mens kijkt. Dus vul zelf maar in........

gert zei

Hoi Dikkie,wat zou ik pretenderen?
Het is ArieB verlangen,volgens eigen zeggen,mensen bij Jezus te brengen.Eerst bij de eo en nu via de kro.
Ik ben gewoon benieuwd of het hem(de evangelist in onderbroek) via de nieuwe evangelisatie methode van grappen en grollen nu wel gaat lukken.