woensdag 26 mei 2010

Twitteren en bloggen tegen Telegraaf succesvol

De brede burgeractie tegen de Telegraaf van vorige week heeft niet alleen geleid tot 1000 opzeggingen van abonnementen op die krant, maar ook op toenemende zelfkritiek onder journalisten. De Twitter en blog actie heeft dus groot effect gehad.

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft gisteravond op een door het ANP verslagen forum over deze kwestie, gezegd dat het de Leidraad voor journalistiek gaat aanpassen naar aanleiding van de discussie die is losgebarsten door de beelden op TV van Ruben, de overlevende van de vliegtuigramp in Libie, en het interview met hem door de Telegraaf. Voorzitter Ton Herstel van die RvdJ wil ‘journalistieke regels en richtlijnen over slachtoffers van rampen en oorlogen en specifiek minderjarige slachtoffers daarvan’. Tot nu toe spreekt de RvdJ zich in zijn Leidraad alleen uit over de privacybescherming van slachtoffers van misdrijven.

Mogelijk velt de RvdJ binnenkort ook een inhoudelijk oordeel over de omstreden tv-beelden die de hele wereld over gingen en het interview dat De Telegraaf met Ruben publiceerde.

Geen opmerkingen: