donderdag 20 mei 2010

Ethiopie tegen Egypte: de pot op, wij bepalen zelf wat we met de Nijl doen

Meles Zenawi, de premier van Ethiopie (foto) heeft Egypte's dreigement dat het zal zorgen dat Ethiopie zijn voorgenomen dammen niet zal bouwen in de Nijl, rigoreus van de hand gewezen. Op de TV zender Al Jazeera zei Zenawi dat Egypte de bouw van een vijftal dammen niet kan voorkomen.

Egypte is in alle staten omdat het vreest voor de toevloed van Nijlwater; het land is voor 95% van zijn zoet water afhankelijk van de Nijl, en heeft op grond van historische afspraken (1929 en 1959) een vetorecht over het gebruik van de Nijl. Sudan respecteert dat veto van Egypte, maar 8 Afrikaanse landen die aan de Nijl grenzen, zijn niet langer bereid te handelen in overeenstemming met Egypte's vetorecht. Ze verwijten Egypte dat het zich baseert op koloniale regels, gemaakt toen de Britten heel Oost-Afrika nog bestuurden.

Zenawi daarover: "Sommigen in Egypte hebben ouderwetse ideeen die zijn gebaseerd op de vooronderstelling dat het water aan Egypte behoort en dat Egypte het recht heeft om te besluiten wie hoeveel krijgt, en dat de [andere landen aan de Nijl] niet in staat zijn het Nijlwater te gebruiken omdat ze instabiel en arm zijn."

De Ethiopische minister voegde daaraan toe: "Deze omstandigheden zijn veranderd, en wel voorgoed."

Egypte heeft juridische stappen op internationaal niveau aangekondigd tegen Ethiopie en een nieuw Nijlverdrag dat vorige week buiten Egypte om is getekend door een aantal landen. President Moebarak vliegt naar Rome om te proberen Italie en de Europese Ontwikkelingsbank - beide belangrijke financiers voor de dammen in Ethiopie - te overtuigen dat Ethiopie deze dammen niet mag aanleggen.

Geen opmerkingen: