vrijdag 28 mei 2010

Jongetje aborteren, prima. Jongetje besnijden, helemaal fout. Leg eens uit?

‘Aantasting van de integriteit van het lichaam van het kind’ noemt KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen de besnijdenis van jongetjes. Hij zegt dat de kans op risico’s ‘substantieel’ is, en kinderen moeten volgens hem blijven gevrijwaard van medische ingrepen die geen therapeutisch of preventief doel hebben.

Maar abortus dan? Volgens mij wordt in dat geval de ‘integriteit van het lichaam van het kind ’ best wel aangetast. En het risico voor een kind is ook wel ‘substantieel’ te noemen. Voor het kind is abortus ook niet erg therapeutisch lijkt me. Ja preventief wel. Het kind wordt nooit meer ziek. Als ik een jochie was, zou ik besnijdenis de voorkeur geven boven de vuilcontainer.

Dus eh... als de artsen van het KNMG besnijdenis eigenlijk wel willen verbieden en het in elk geval sterk afraden, misschien eens overwegen of abortus niet een ietsjepietjes vervelender is voor het kind? Hier nog even wat bewijs daarvoor [Niet voor kinderen onder 18 jaar. Schokkende beelden]

6 opmerkingen:

J zei

Jos, abortus is een enorm ingewikkeld probleem en volgens mij hoort niemand er "voor" te zijn.

Alleen twee simpele vragen.

1.Heeft een vrouw die een vrucht van pakweg tien weken verliest, een kind verloren waar ze haar hele leven net zo intensief over treurt als over het verlies van een kind van tien maanden of tien jaar?

2. Is een vrouw die een abortus laat uitvoeren, werkelijk een moordenares en ziet ze zichzelf ook zo?

Ik heb geen zin om hier verder over te discussiëren en ik geef ook geen definitieve antwoorden, maar een beetje redelijk met het onderwerp om gaan, lijkt ze wel zo verstandig.

Jos M. Strengholt zei

Beetje redelijk? Dat lijkt me een voorwaarde voor elke discussie over dit thema. Maar mijn uitgangspunt, en dat lijkt me alleszins redelijk, is we het moeten opnemen voor het ongeboren leven. Ik weet heus wel dat er situaties zijn dat een arts moet kiezen. Als dat gaat om iets anders dan een levensbedreigende situatie van de moeder, dan vind ik abortus onbespreekbaar.

Dikkie van Gelder zei

Het wordt voor vrouwen steeds moeilijker(zeker als het om een kind met handicap gaat)de druk van de maatschappij te weerstaan.
Als het kind al wordt geboren wordt je op alle fronten tegengewerkt (zoals plaatsing op regulier onderwijs, clubs,verzekeringen en vaak hoge kosten voor zorg e.d.) Het zit wel wat complexer in elkaar.
Alleen zeggen geen abortus is niet voldoende. Zorgen dat een kind gewenst op de wereld kan komen is denk ik ook een belangrijk issue.

willem van Gent zei

Eens met J. Je ridiculiseert je eigen abortusstandpunt door het te koppelen aan besnijdenisdiscussies

Jos M. Strengholt zei

Dikkie, ik ben uiteraard van mening dat de samenleving alle steun moet bieden aan mensen die nood door een kind dat extra aandacht behoeft.

Ervaring zei

De discussie moet gevoerd worden over de precieze tijd dat een kind als kind waargenomen wordt. Is dit bij de bevruchting of toch een paar weken later.

Ik denk dat het belangrijk is om de grens goed te zetten.

Het besnijden van jongens en abortus zijn toch echt twee verschillende zaken.