maandag 3 mei 2010

Elton John komt Egypte niet in

Arme Elton John. Hij wilde zo graag in Egypte optreden – dat was voor 18 mei gepland. En nu heeft de Egyptische Muziek Bond aan de veiligheidspolitie gevraagd dit optreden niet door te laten gaan. Wat in het verkeerde keelgat schoot hier in Cairo, waren enkele krasse uitspraken van Elton John over homoseksualiteit.

Elton John zei in februari in het amerikaanse maandblad Parade dat Jezus eigenlijk een homoseksueel was. In datzelfde interview zei hij ook: ‘Probeer een lesbienne te zijn in het Midden Oosten – je bent zo goed als dood.’ Elton John vindt bovendien dat alle religies verboden moeten worden.

‘Hoe kunnen we hier een vent toelaten die claimt dat de profeet Isa [Jezus] een homo was. En dat homoseksuelen in het Midden Oosten seksuele vrijheid moeten hebben’, zei Mounir al-Wasimi, het hoofd van de Egyptische Muziek Bond. Die bond heeft het alleenrecht van het toelaten van buitenlandse musici in Egypte. In Egypte komt homosexualiteit veel voor, maar het is verboden en nauwelijks bespreekbaar.

Ik denk dar Elton John geen hoge mate van intellectueel inzicht tentoonstelt (sorry, danzij Peter van Zoest weet ik, moet zijn tentoonspreidt... wat onintellectueel van mij) met zijn uitspraken; nochtans, laat die vent zingen, dat kan hij heel aardig. Vanwege zijn domme uitspraken een concert afgelasten lijkt me niet erg handig. Zulke censuur helpt niemand.

Geen opmerkingen: