donderdag 13 mei 2010

Hemelvaartpreek: Delen in de goddelijke natuur

Morgen en zondag preek ik over hemelvaart in de Anglicaanse Kathedraal van Cairo. Met hemelvaart vieren we dat de Zoon van God weer op de troon van God plaatsnam. Hij was weggeweest, maar keerde terug. (Joh 6.62) Hier de hele preek, in het Engels uiteraard.

Aan het kruis zijn Jezus: ‘Het is volbracht’. Door zijn leven en lijden heeft Jezus God en mens verzoend, effectief voor wie hem gelooft en volgt. Met de hemelvaart zegt God in de hemel: ‘Het is volbracht’. Hij bevestigt dat Jezus zijn werk goed heeft gedaan. Jezus keert dan terug in de boezem van de Vader, om in eeuwigheid vreugde, liefde en vrede in God te vieren.

De Zoon van God veranderde iets fundamenteels in de troon van God. Hij bracht zijn volmaakte menselijkheid, die hij had omarmd met Kerst, in de Drie-eenheid binnen. God heeft nu een menselijk aspect, en ervaring van leven en lijden op aarde. We hebben dus een hogepriester die met ons kan meevoelen en die voor ons pleit bij God. Hij is voor eeuwig Immanuel, God met ons. Beter kunnen we het niet hebben!

En het grote mysterie – door de hemelvaart zijn wij die aan Jezus verbonden zijn, op een speciale manier ook ‘in de hemel’ en ‘op de troon’. We participeren in het liefdesfeest van de Drie-enige God op een manier die we alleen met huiver kunnen noemen... Petrus zegt in 2 Pet 1.4 dat we ‘delen in de goddelijke natuur’. Door de vermenselijking van God-in-Christus, vieren we ook de vergoddelijking van de mens-in-Christus.

2 opmerkingen:

gert zei

Christus z'n hemelvaart betekend ook dat er een eeuwig levend mens van vlees en bloed ter rechterhand Gods zit.
Ds.Schuler zou zeggen,"WOUW"

Jos M. Strengholt zei

vlees en bloed? dat zou ik nou ook weer niet zeggen.., christus had een verheerlijkt lichaam - wat dat ook betekent. ;-)