dinsdag 4 mei 2010

Kopten uit Midden Oosterse Raad van Kerken (MECC)

De Koptisch-Orthodoxe Kerk van Patriarch Shenoeda III (foto) heeft zich de afgelopen week uit de Midden Oosterse Raad van Kerken (MECC) teruggetrokken, vertelde een Egyptische kerkleiders me zojuist. Dit is een zware slag voor de oecumenische beweging in de Arabische wereld, aangezien de Kopten verreweg de grootste kerkgemeenschap in de Arabische wereld vormen.

Directe aanleiding van de Koptische terugtrekking is, naar verluidt, dat het bestuur van de MECC niet langer bereid was zijn secretaris-generaal, Guirgis Saleh (z/w foto links), te steunen. Guigis was de Koptisch-Orthodoxe leider van de MECC sinds 2003. Daarvoor was de leiding in handen van een protestant.

Binnen MECC bestond enorme ontevredenheid over het bestuur door Guirgis, die onvoldoende Engels spreekt voor internationale relaties en die ook veel te weinig zou reizen voor fondswerving. Ook was sprake van ‘onduidelijk financieel beheer’, een eufemisme voor corruptie in de Arabische wereld. Daardoor was de fondswerving van MECC in de versukkeling gekomen en dreigt de organisatie failliet te gaan.

De kritiek op Guirgis werd door de Koptisch kerkleiding, met paus Shenuda III voorop, gezien als afwijzing van ‘hun’ man en dus ook van hun kerk. Aangezien de Kopten toch al nooit veel werkelijke interesse toonden in MECC, is het besluit voor hun niet van veel gewicht, maar voor de pogingen van de andere kerken tot betere relaties, ook met de Koptisch-Orthodoxe kerk, is dit buitengewoon pijnlijk.

Uitvoerend Commitee van MECC in betere tijden (Maart 2009)

Geen opmerkingen: