zondag 23 mei 2010

Gods Geest in de zakenwereld

In de zakenwereld, in elk geval in het Engels, noemen sommigen het flow of velvet. Dat zijn uitdrukkingen voor die unieke momenten in het zakenleven waarop alles onverwacht perfect lijkt samen te komen. Dat zijn zeldzame momenten, bijna van een mystiek karakter. Ondernemers en managers kunnen er opgetogen van raken. Het voelt of ze op fluweel zitten terwijl alles op het juiste moment de goede kant op lijkt te gaan.

Managers hebben doorgaans duidelijke, goed ontworpen, wijze, haalbare plannen; maar bij het uitvoeren daarvan lijkt het soms of je door een veld met stenen ploegt. Het is of we in onze prachtige zeilbootjes zitten met de juiste kaarten en met een paar ervaren zeilers aan boord maar maandenlang, soms jaren, werken we ons suf met de roeispanen en we komen niet echt snel voortuit. Er is geen wind.

En dan plots, daar is het… flow. Alles werkt mede ten goede. Het lijkt of je werk naar een nieuw niveau getild wordt.

Als een christen in zaken en kerkelijk werk wil ik voorstellen dat we de God van de schepping eren voor wat sommigen flow noemen. Toen God de wereld schiep, had hij een verfijnde blueprint klaarliggen. Maar in het begin was de aarde nog woest en leeg. Temidden van die chaos van het net begonnen werk zweefde de Geest van God, zijn wind, over het water. Er ontstond flow. God maakte als Creator Spiritus zijn plannen af in een paar dagen.

God’s Geest is altijd aan het werk in de wereld, want hij is de onderhouder van alle dingen. Hij bemoeit zich dus ook met de zakenwereld. In ons dagelijks leven, in ons werk, in ons dienst aan God worden we altijd gesteund door God's Geest. Er zijn echter zeldzame momenten waarin ze meer dan anders de aanwezigheid lijken te merken van God's bijstand. Op speciale momenten ervaren we creatieve flow.

Moeten we deze onderhouder van alle dingen niet eren tijdens deze momenten waarop alles werkt? Als we plots de wind in de zeilen hebben en we maken enorme vooruitgang in de richting van ons doel? Soms zien we dan zelfs hogere en nieuwe doelen die onze verbeelding oprekken. Als christenen hoeven we niet te spreken over flow. We kunnen ronduit zeggen wat de bron van de zegen op dat speciale moment is. Het is de Creator Spiritus zelf!

2 opmerkingen:

Evert Bal zei

Mooi verwoording voor het onverklaarbare in een wereld waar God zelden bij wordt betrokken. De flow komt me niet onbekend voor. Niemand weet waar hij vandaan komt, en niemand waarheen hij waait. En dat is fijn.

Jos M. Strengholt zei

Ha Evert

Dank voor je reactie. Werk je zelf in zaken?