Egypte heeft in de oase Fayoem, 100 kilometer ten zuiden van waar ik woon, 57 graftombes gevonden, aldus de Huffington Post. De meeste daarvan bevatten houten sarcofagen met daarin de nog intacte mummies. De oudste van die graven dateert van 2750 voor Christus, dus uit de eerste of tweede dynastie, maar de meeste zijn van 2030-1840 v. Chr. Vergeleken hiermee is farao Toet Ankh Amon (foto) dus een 'jonkie', want die leefde rond 1325 v. Chr. Een van de oudere graven die in Fayoem is ontdekt, bevat alle attributen die voor begrafenissen werden gebruikt.
De wanden in de graven zijn beschilderd met teksten uit het Boek van de Doden, en veel van de mummies zijn gehuld in lijkwaden die dezelfde teksten bevatten. Zo hoopten de nabestaanden de trip van de overledene naar het Dodenrijk te versnellen. Er is overigens nooit bewijs geleverd dat dit daarbij ook daadwerkelijk hielp. Zo stond bijv. nooit een Egyptenaar op uit de dood om zijn volk advies te geven voor de overtocht.
2 opmerkingen:
Even een gokje. De foto is van een charmante jongedame.
Vraagje: zijn er naar jouw weten wel eens concrete vondsten geweest van de aanwezigheid van Jozef en zijn broers.
Bij mijn weten geen archeologische 'bewijzen' voor jozef en zn broers. Wel is er hier een kanaal dat naar jozef is genoemd.
De voorraadstad Pi-Ramsis die wordt genoemd in de context van Jozef, is wel opgegraven. Ik ben daar wel eens gaan kijken, in het noordoosten van de nijldelta. Niet normaal zo groot.
Je ziet daar het gewone boerenland, en archeologen huren elk jaar een hectare van een boer, om alles bloot te leggen. Ongeveer een meter onder het maaiveld liggen de funderingen van de huizen uit tijd van de faraos. Een enorm terrein.
Als archeologen klaar zijn met hun gebied in kaart te brengen, gaat de aarde er weer over en kan de boer weer verder.
Een reactie posten