zaterdag 8 mei 2010

Waarom willen NRC en Wereldomroep niet met Deetman meewerken?

Het NRC en de Wereldomroep hebben geweigerd met Commissie Deetman samen te werken door inzage in misbruikgegevens te geven die deze media verzameld hebben, heb ik begrepen. Ik ben erg benieuwd naar hun argumenten daarvoor, maar heb een vermoeden dat ze bang zijn voor een klip en klare afgang.


Dit schreef de Wereldomroep gisteren op zijn website:
De Wereldomroep en NRC Handelsblad hebben de afgelopen weken tal van misbruikzaken aan het licht gebracht. Er zijn bij de omroep en de krant 350 meldingen binnen gekomen. Deetman zei op de persconferentie dat hij de gegevens graag wil inzien.
Okee dan, de hoofdredacties van NRC Handelsblad en Wereldomroep beraden zich nog op dit verzoek, dat is geen totale afwijzing. Maar ze maken wel a priori duidelijk dat hoe dan ook de privacy van hun bronnen voorop zal staan.

Lees ik dit goed? NRC en Wereldomroep willen dus de namen en soortgelijke gegevens niet bekend maken? Laat ik nou menen dat dit beroep op privacy ook een argument van de kerk was om zaken niet in het openbaar te brengen? De kerk leert, veel te langzaam, dat dit soort geheimhouding funest is. Zouden NRC en de Wereldomroep het ook moeten leren? Ik snap wel, juridisch kunnen ze hun info niet aan Deetman geven. Eh... zoals de kerk ook juridische redenen heeft voor terughoudendheid wellicht?

En ja, met de nodige moeite hebben ze toch maar mooi 285 gevallen van seksueel misbruik en 23 gevallen van ernstig seksueel misbruik (zoals verkrachting) vergaard. Maandenlang werk, en dit is het resultaat. Toch mooie cijfers, nietwaar? Never mind dat 274 van de gevallen dateren uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Dus 50 of 60 jaar geleden.

Stel je nou voor dat de Commissie Deetman deze gevallen gaat bekijken en constateert dat diezelfde gevallen ook elders al zijn gemeld, of dat veel van die gevallen goed zijn behandeld door de kerk? Want dat onderzoek hebben die media vast niet gedaan. Maar dan gaat het leuke er wel een beetje af toch? En stel nou dat de commissie Deetman ook merkt dat in 20% van de gevallen sprake is van overdrijving van het probleem. En dat er wat lui tussen zitten die de zaak gewoon flessen. Daar sta je dan met je mooie landkaartje dat aantoont dat echt heel Nederland bedolven is onder die Roomse kindermisbruikers. Laat Deetman met zijn commissie vooral niet naar de vondsten kijken, beste journalisten. Jullie staan boven de wet toch?

Geen opmerkingen: