zaterdag 1 mei 2010

Fatwa: Saudische koning verdient doodstraf


Stel je voor dat onze premier JPB zich op de foto zou laten zetten met deze groep vrouwen; we zouden ons afvragen wat hij in zo’n uiterst conservatief gezelschap te zoeken heeft. Context speelt een enorme rol bij interpretatie van wat we zien.

Koning Abdullah en Kroonprins Soeltaan bin Abdoel Aziz van Saoedie Arabie staan vanmorgen op de voorpagina van een paar kranten in hun land, en dat in gezelschap van een grote groep vrouwen waarvan de meesten hun gezicht laten zien. In de context van dit Wahhabitische land, is dit een radicale stap van de koning en zijn opvolger. Eind februari van dit jaar meende een islamitische geestelijke nog een fatwa te moeten publiceren die de doodstraf op omgang tussen mannen en vrouwen in het vooruitzicht stelt. De Saudische koning moet volgens hem dus een kopje kleiner gemaakt.

De foto is van een seminar over volksgezondheid die weken geleden in de stad Najran is gehouden. De kranten die de foto laten zien, waaronder Okaz, Asharq al-Awsat and Al-Watan, hebben nauwe banden met de koninklijke familie. Dat de foto nu wordt gepubliceerd, lang na dat seminar, is veelzeggend.

De publicatie van deze foto’s moet worden gezien als een duidelijk signaal van de vorst dat hij zich aan de kant van de vernieuwers in zijn land opstelt. In Saoedie Arabie is een landelijk en fel debat gaande over de harde wetgeving die het mannen en vrouwen die geen naaste familie van elkaar zijn, verbiedt om met elkaar om te gaan. De koning en de kroonprins doen op de foto precies wat de hardliners in Saoedie Arabie niet willen dus. Vernieuwers, waar de koning nu in het publiek zijn volle steun aan geeft, willen een eind aan de wetgeving die mannen en vrouwen uit elkaar moet houden. Dat een groot deel van de vrouwen bovendien het gezicht laat zien, is een dubbele klap voor de oude garde. Die zijn niet alleen tegen gezamenlijke activiteiten, maar vinden bovendien dat alle vrouwen in het openbaar het gezicht moeten bedekken.

2 opmerkingen:

Paul Miller zei

Mooi gebouw. Daar zit een hoop geld!

Unknown zei

Die jongens hebben niks te klagen. Dit werd geloof ik in de schuur van de tuinman van de koning gehouden.