maandag 17 mei 2010

Yes! Jongeren de kerk in met Songfestival!

Dit weekend organiseerde de Remonstrantse Broederschap in Amsterdam een dienst waarin beelden van het Songfestival werden vertoond. Je moet weer eens wat nieuws proberen, nietwaar? Dagblad Trouw zegt dit erover:
Met de ’eerste songfestivalkerkdienst in de geschiedenis van het christendom’ laten de remonstranten zien dat kerkbezoek meer is dan alleen hoogcultuur met muziek van Bach. Want hoe mooi ook, daarmee sluit je volgens de organisatoren toch mensen buiten.
Nee, nee, nee. Als grapje was het zeker niet bedoeld, bezwoer Tom Mikkers vooraf telefonisch. Maar bijzonder is het wel, erkent de algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap na afloop van de eerste ’songfestivalkerkdienst’ in het Amsterdamse vrijzinnige kerkelijk centrum Vrijburg. Mikkers is de bedenker van het religieuze evenement.

Hoe apart dat die Mikkers meent dat het imago van de kerk 'hoogcultuur en Bach' is. Misschien is dat wat hem zelf het meest door het hoofd dwarrelt bij het begrip 'kerk'? En als dat geen jongeren trekt, dan maar Songfestival. Het is voor de Remonstrantse Broederschap misschien een brug te ver om te denken dat kerk te maken heeft met God, bidden, zingen, avondmaal, preek, bijbel?

Als ik Bach wil horen zet ik wel een CD op. Als ik Songfestival wil zien (wat ik niet wil) kijk ik wel naar TV. Welke jongeren gaan in vredesnaam naar een kerk omdat ze Songfestival of andere popmuziek willen? Dat ideetje hadden we in de jaren '70 (40 jaar geleden!) al met de Soos in de Gereformeerde Kerken, en we liepen daar als jongeren gillend weg.

3 opmerkingen:

gert zei

Het laat natuurlijk duidelijk zien wat de remonstranten,aanhangers van Arminius,geloven nl de grote verantwoordelijkheid van de mens.
De Bijbel leert trouwens zelf; "dwing ze om in te gaan?"

Jos M. Strengholt zei

Als de Arminianen Songfestivalmuziek standaard in dienst gaat draaien, denk ik eerder dat Gods volk wordt uitgeleid...

gert zei

Nou uit de winnende nummers "net als toen,een beetje,de troubadour" zou je best een mooie thema preek kunnen maken.

Met dinge dong kun je niet veel.