dinsdag 4 mei 2010

Meer informatie over terugtrekking van Kopten uit MECC

De afgelopen week kwam het uitvoerend commitee van de Midden Oosterse Raad van Kerken (MECC) in Amman (Jordanie) bijeen. De Grieks-Orthodoxe bisschop die de raad voorzat, beschuldigde de secretaris-generaal van MECC, de Koptisch-Orthdoxe Guirgis Saleh, dat hij de voornaamste oorzaak is van MECC's recente problemen. De staf van MECC heeft al twee maanden geen salaris gehad bijvoorbeeld.

De Grieks-Orthodoxe bisschop zei toen dat hij niet langer bereid was te accepteren dat de Koptische patriarch, Shenuda III, de agenda en het personeel (Guirgis dus) opdringt aan MECC. Hij zou daarbij erg provocerende taal hebben gebruikt. De Koptische bisschop Bishoi, verantwoordelijk voor oecumenische zaken in de Koptische kerk en dus aanwezig, kon de sfeer niet tot bedaren brengen.

MECC werkt met een rotatie van kerkleiders uit verschillende lidkerken. De vorige secretaris-general, Riad Jarjour, was een Libanese protestant, en aan het eind van die termijn, in 2003, was automatisch een Kopt aan de beurt. Guirgis was de persoon die door de Kopten naar voren werd geschoven; onder zijn bewind ging het steeds slechter met de inkomsten; hij zou, naar verluidt, niet genoeg Engels kunnen en niet genoeg reizen om het vertrouwen van donor-organisaties te krijgen. Ook is waar dat voorname financiele supporters van de MECC, zoals de Wereldraad van Kerken, zelf ook in toenemende mate met geldproblemen kampen.

Toen bisschop Bishoi deze week in Cairo terugwas en daar aan Shenoeda III vertelde wat in Amman was gebeurd, is een brief opgesteld waarin de Koptisch-Orthodoxe kerk meedeelde dat het haar lidmaatschap van MECC met onmiddellijke ingang intrekt.

Deze informatie heb ik van een voorname kerkleider in Egypte. Meer hierover in een eerdere blog van me hier.

1 opmerking:

Mattias zei

wat een droevige gang van zaken.... :-(