Vandaag heeft Kenia een nieuw verdrag getekend over het gebruik van Nijlwater, dat vorige week al werd getekend door Ethiopië, Tanzania, Oeganda en Rwanda. Dit is een klap in het gezicht van Egypte. Op basis van afspraken in 1929 en 1959 heeft Egypte, dat voor 95% afhankelijk is van het Nijlwater, een veto over afspraken die met de Nijl te maken hebben. De Afrikaanse landen lappen dit nu aan hun laars. Dit nadat tien jaar van onderhandelen vorige week in Egypte op niets uitliep.
Op een persconferentie in Nairobi zei de Keniaanse minister van waterzaken, Charity Ngilu, vammiddag dat niets de Oost-Afrikaane landen kan stoppen om hun water te gebruiken zoals ze zelf wensen, "Het ligt aan Egypte of ze willen meedoen", aldus die minister.
Boeroendi en de DR Kongo hebben beloofd komend jaar te tekenen. Het verdrag dat is getekend behelst onder meer dat expert zullen gaan bepalen hoe het Nijlwater eerlijk kan worden verdeeld. In 1929 en 1959 werden afspraken gemaakt die het de Afrikaanse landen verplichten altijd 55 miljard kuub naar Egypte te laten vloeien, ook als Afrika daardoor zijn eigen land niet kan bevloeien of ontwikkelen.
Dat de Afrikaanse landen deze oude regelingen overboord gooien, is een drama voor Egypte dat voor 95% van zijn zoetwater afhankelijk is van de Nijl. Extra zorgelijk voor Egypte is dat Ethiopie bezig is een vijftal dammen te bouwen, met Europese financiele hulp. De oude president van Egypte, Honsi Mubarak (81) gaat daarom deze week naar Italie voor overleg. Egypte wil de aanleg van deze dammen verhinderen.
President Anwar Sadat zei in 1979: "De enige zaak die Egypte weer in oorlog kan brengen, is water." Hij zei dat in de context van plannen van Ethiopie om dammen in de Nijl aan te leggen. dat maakt de huidige waterkwestie bijzonder explosief.
Eerder schreef ik over dit thema in mei 2010 en in april 2010
Geen opmerkingen:
Een reactie posten