dinsdag 1 februari 2011

'We trust nobody' - ondertussen nagels lakken

Gisteren heb ik voor tv-programma EO Uitgelicht een leuk rondje door de wijk. We filmden wat winkeltjes, maakten wat praatjes met buurtbewoners. Als het goed genoeg is, en het filmpje naar het zendstation kan worden gebracht, komt het vanavond op de buis.

Vandaag gaat er iets gebeuren, er is opgeroepen tot een mars door de stad. De schattingen van het aantal mensen dat mee zou doen liep op tot een miljoen. Dat negeer je als leger niet zomaar. Het belooft een spannende dag te worden.

De situatie op straat is dan ook meer gespannen dan gisteren. De burgerwachten zijn duidelijker georganiseerd, ze staan nu ook overdag op straat. Interessant om te zien hoe die groepjes allerlei systemen bedenken om de veiligheid te waarborgen: als je gecontroleerd en betrouwbaar bevonden bent zetten ze hier in de straat je ruitenwissers omhoog. Dat zal een paar straten verderop wel weer iets heel anders betekenen. Ook kreeg ik een wachtwoord mee, waarmee ik me in het donker kon identificeren als ik de straat in zou willen. Op de vraag of ze me niet zouden herkennen in het donker was het antwoord: "We trust nobody".

Veel van de mensen die we tijdens het filmen tegenkwamen wilden niet op de film, wie weet wat er zou gebeuren als de veiligheidsdiensten terug zouden komen? Als je zo uitgebreid in beeld komt in een programma over onze buurt ben je goed te traceren. Ook veel winkels mochten we van de eigenaren niet filmen, men was zichtbaar nerveus.

De kerken in de buurt zijn nu onbewaakt. Er stond altijd al wel een politieman of twee bij vrijwel elke kerk, maar sinds de aanslag in Alexandrie van 1 januari was de beveiliging draconisch. Zie mijn bericht van 7 januari over de beveiliging tijdens de koptische kerstdienst http://strengholt.blogspot.com/2011/01/mooi-gebaar-van-egyptische-moslims.html. Maar nu staat er dus niemand meer.

Ondanks de spanning is het in onze wijk wel rustiger dan de afgelopen dagen. Er is minder geweervuur. Het Tahrir-plein in het centrum loopt echter vol, het is daar nu al drukker dan ooit tevoren. De vriend die de opnamen van het tv-programma naar de binnenstad moest brengen was ook bang dat hij niet door het centrum heen zou komen. De demonstranten zeggen naar het presidentieele paleis te willen marcheren. Ik denk dat ze dat niet lukt, Moebarak heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat er iemand op zijn stoep kan komen. Er zijn bijna hele muren op straat gebouwd.

Zoals ik eerder liet weten gaat mijn vrouw Adrienne over een paar dagen naar Nederland. Ze moet daar tentamens doen en zou kijken bij het nieuwe huis van onze dochter en schoonzoon in Den Haag (dezelfde schoonzoon die dit bericht nu braaf overtikt). Eerder overwogen we heel eventjes of we niet beter allemaal konden gaan, nu twijfelen we of Adrienne wel moet gaan. Misschien zou ze niet meer terug kunnen komen! Justine blijft sowieso hier, ze gaf gisteren duidelijk aan dat ze dat liever doet.

Nuja, vrouwlief wandelt ondertussen met wat vriendinnen door de wijk om te kijken wat er allemaal gebeurt. Normaal gesproken loopt ze elke zaterdag 10 kilometer door de woestijn met dezelfde vriendinnen, en die energie moet er toch uit als je zo lang in huis opgesloten zit ;)

Ondertussen zitten dochter Justine met vriendinnen Anneruth en Marlot die uit Nederland op vakantie zijn lekker in de tuin, hun nagels aan het lakken als ik het goed begrepen heb. Ze hebben het in ieder geval fijn samen.

Geen opmerkingen: