zaterdag 12 februari 2011

Revolutie Egypte: Farao verdronken, zijn leger niet

Mark Wallet schreef in het Reformatorisch Dagblad dit artikel nadat hij me telefonisch interviewde:

CAÏRO – De Egyptenaren vierden vrijdagavond groot feest vanwege het opstappen van president Mubarak. „Egypte is echter niet vrij”, zegt oud-Midden-Oostencorrespondent en anglicaans priester Jos Strengholt telefonisch vanuit Caïro. „Het land krijgt nu een militaire dictatuur.”

Strengholt wil niet direct het feestje van de Egyptenaren verstoren. Hij is „heel blij” dat het volk dit voor elkaar heeft gekregen. „Ik feliciteer hen van harte”, zegt hij. „Maar veel Egyptenaren konden morgen wel eens met een kater wakker worden, en dan niet van de alcohol, maar vanwege het besef dat ze Mubarak hebben ingeruild voor een militaire dictatuur. Farao is verdronken, maar het leger van farao is nog springlevend.”

Volgens Strengholt heeft het leger het proces van de afgelopen dagen zorgvuldig georkestreerd. „Donderdagavond waren de verwachtingen hooggespannen, en de kater was de ochtend daarop dan ook enorm. Het volk was tot wanhoop gedreven. In die context springt het leger in het machtsvacuüm. Dat maakt het nu even enorm populair, maar het leger was geen haar beter dan Mubarak.” Hier de rest van dit artikel.

2 opmerkingen:

Paul Miller zei

Een realistisch beeld geef je weer van de samenleving, lijkt me. Amerika heeft de verrijking van de familie Moebarak door de jaren heen ruimhartig toegestaan. De tegenstrijdigheden van dat land kan ik als eenvoudige krantenlezer maar moeilijk vatten. Gister zag ik bij Pauw & Witteman Monique Samuel op hun ronde TV-tafeltje een Egyptische buikdans uitvoeren. Daar werd ik in ieder geval vrolijk van. Leuke muziek hebben jullie daar. :-)

Anoniem zei

Jos,
Je bent gelijk een bekende Nederlander. Hoe vaak je niet op de radio of tv geweest bent. Het was/is goed om iemand, die al jaren in Egypte woont en werkt, dus Egypte en de Egyptenaren door en door kent, te horen vertellen wat er gebeurt. Net als Bertus Hendriks trouwens.

Anja Meulenbelt had een mooi ontroerend ontroerend eerbetoon op haar weblog

http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2011/02/12/eerbetoon-aan-de-gevallenen/

Corrie