donderdag 17 februari 2011

Grondwet Egypte: Sjeik Al-Azhar waarschuwt voor meer geweld en chaos

Het Egyptische leger heeft laten weten dat de grondwet van Egypte wordt herzien, niet herschreven. Een duidelijke hint dat we niet moeten verwachten dat het gewraakte artikel 2 uit de grondwet wordt verwijderd, over de Islam als staatsgodsdienst en de Sharia als voornaamste bron van de wetgeving. Naast veel anderen liet ook Sjeik al-Tayeb (foto) van de Al-Azhar Universiteit weten dat het verwijderen van dat artikel uit de grondwet onaanvaardbaar is. Hij dreigde dat als dat wel gebeurt fitna we fawda het gevolg zullen zijn. Fitna is een lastig woord; het betekent zoiets als 'spanning tussen diverse groepen' en fawda is gewoon 'chaos'. In de context van Egypte lijkt dit een nauwelijks verhulde waarschuwing aan het leger maar ook de Kopten kunnen dit makkelijk als waarschuwing zien, vooral omdat zij de grote belanghebbenden zijn bij het verwijderen van artikel 2 uit de grondwet.

Gisteravond zond de Egyptische televisie het programma Masr Innaharda (Egypte Vandaag) uit. Een gast daarin begon enorm uit te halen naar de voormalige president Hosni Moebarak (brekend: hij leeft nog steeds) en diens corruptie, en de corruptie van het hele regime. Toen werd het programma gebeld door de officiele woordvoerder van het leger, Generaal Ismail Etman (foto), die de spreker en het programma verzocht met dit soort taal te stoppen. 'We moeten niet meer naar het verleden kijken, niet meer over Moebarak spreken, of over corruptie, alleen naar de toekomst kijken....'

Het is wel helder dat het leger, de meest corrupte bende in Egypte, niet van plan is zijn positie en zijn bezit af te staan. De president en een paar ministers zijn geofferd en hun excessieve plunderen van de ruif van het volk mag worden onderzocht, maar het deksel gaat er heus spoedig weer op. Het leger is de moeder van alle corrumpeerders in Egypte, en zal er veel aan doen om dat thema niet toe te laten in de nationale discourse.

Geen opmerkingen: