donderdag 24 februari 2011

Filmpje: Egyptisch leger schiet op kloosters

Gisteren heeft het Egyptische leger het 5de eeuwse Bisjoj klooster in Wadi an-Natroen, 120 kilomter ten noorden van Cairo, aangevallen. Er is door diverse getuigen bevestigd dat met scherp en met RPGs (rocket propelled granates) is geschoten waardoor twee monniken en zes medewerkers van het klooster gewond zijn. Drie monniken en een jurist zijn gearresteerd.

Volgens Nader Shoekri van Freecopts vertelde de monnik Bisjoj hem dat de toegangspoort tot het klooster werd aangevallen door een tank, een pantservoertuig en een bulldozer om een omheining te vernielen die vorige maand is aangelegd door het klooster om zich te beschermen tegen de wetteloosheid die hier in Egypte sinds de opstand van 25 januari bestaat. Die poort stond binnen het terrein dat het klooster sinds jaar en dag als landbouwgrond gebruikt. Voor een filmpje over deze aanval en de beschieting, zie de linkerbalk op deze blog of klik hier.

Tijdens hun aanval schreeuwden soldaten ‘Allahoe Akbar’ en Overwinning’ Bisjoj zei dat het leger vijf keer met scherp schoot, waardoor aboena Barnaba in de onderbuik en aboena Faltaoes in zijn been werd geraakt. Zes Kopten die voor het klooster werken, werden ook geraakt; sommigen hadden ernstige verwondingen aan de borst.

Lichtgewonden werden naar het nabijgelegen Sadat Hospital gebracht. Zwaarder gewonden gingen naar het Anglo-Egyptian Hospital in Cairo. Het leger probeerde het moeilijk te maken voor de kloosterlingen om deze mensen naar ziekenhuizen te brengen.

In het Makariusklooster in Wadi ar-Rajaan in Fajoem is gisteren iets soorgelijks gebeurd Het leger wilde een omheining die was aangelegd om het klooster tegen aanvallen door bedoeienen te beschermen, weghalen. Ook daarbij werd met scherp geschoten waarbij een monnik werd geraakt. Meer dan tien mannen werden gewond omdat ze met stokken werden geslagen. Het leger vernielde de omheining en een kamer van het klooster en nam bouwmaterialen in beslag.

Het leger ontkent op zijn Faceboek pagina dat van een aanval op kloosters sprake was. Bisjoj zegt dat hij een doos vol lege hulzen en een paar mensen in ziekenhuizen heeft om te bewijzen dat zijn klooster wel degelijk is aangevallen. Gisteravond demonstreerden honderden Kopten bij de Kathedraal in Abbaseja en daarna op Tahrir tegen deze aanvallen door het leger op kloosters.

2 opmerkingen:

kattekliek zei

En zo raken de christenen in Egypte nu al van de regen in de drup ... :(

Marijn zei

Zeg maar gerust van de drup in de regen.