De dagen hebben de Egyptische militairen met de oppositie gesproken over de toekomst van het land. Niet toevallig dat daar geen Christen bij zat. Tien procent van Egypte wordt volledig genegeerd. Wie nu enthousiast doet over hoe Kopten en Moslims het zo fijn hebben met elkaar sinds de succesvolle opstand tegen Moebarak moeten zich maar eens afvragen wat de werkelijkheid is die ons te wachten staat. Want zolang veel Moslims en een relatief klein aantal Kopten zich samen tegen Moebarak verzetten, was de harmonie groot. Die zal vast snel verdwijnen nu in de samenleving een hevig debat is uitgebroken over de vraag of de nieuwe grondwet die over 1o dagen klaar moet zijn, verwijzingen naar de Islam en de Sharia (islamitische wetgeving) moet bevatten zoals de vorige grondwet.
De komende weken wordt over de toekomst van Egypte gesproken door het Leger en de oppositie. Aangezien er geen christelijke oppositie was, en de Kerk zich toch altijd aan de kant van de heersers heeft geschaard in de hoop op kruimeltjes van de tafel, heeft het nieuwe militaire regime geen enkele reden om zich af te vragen wat de Kerk eigenlijk wil. Die zal toch niet in opstand komen en net zoals in het verleden eieren voor zijn geld kiezen door de overheid naar de mond te praten in de hoop dat het daardoor wat brownie points verdient.
Zolang de Kerken in Egypte zich niet serieus uitspreken over hun regeringen en het beleid in het land worden ze door diezelfde overheid hoogstens gezien als knuffeldieren die je net genoeg voedsel moet voorzetten zodat hun vacht er leuk uit blijft zien; dan zal de dierenbescherming in het Westen niet te hard klagen. Het is de schuld van de Kerk in Egypte zelf. We houden teveel onze mond als we zouden moeten spreken over onrecht in de samenleving en in het beleid van het regime. Als Kerken hebben we het vooral over zaken binnen onze kerkmuren en onze gezinnen, maar we zijn vergeten dat onze christelijke boodschap voor de hele wereld is. Niet alleen een boodschap voor de ziel van de individu maar ook voor de samenleving.
6 opmerkingen:
Wijze woorden Jos, die niet alleen slaan op de rol van de kerk in Egypte.
Zou het niet normaal zijn als de nieuwe en/of tijdelijke regering bij voorbaat al rekening houdt met bijna 10% van haar bevolking.
Vrijheid voor iedereen in Egypte was toch het motto op Tahrir!
Ja dat zou normaal zijn; maar het leger is hier aan de macht in een militaire diktatuur. Het land is in chaos. Het enige waar de militairen nu aan denken, en dat is genetisch denk ik voor militairen, is rust en stabiliteit.
En als ze hun best doen om serieus te luisteren naar de bevolking (wat ik betwijfel...) dan is het heel makkelijk om de mensen die heel meegaand zijn, over het hoofd te zien.
Leg eens uit a.u.b. Jos. Je laatste stukje over de Paus III van de Kopten was veel milder van toon. Nu wijs je welhaast verwijtend met je vinger. Is dat de culturele Nederlander in je? Of heb je recentelijk te veel blogjes gelezen over missionair gemeente zijn? Enlighten me, please.
Mijn commentaar op de paus was mild, omdat ik de problemen hier in Egypte al sinds 1988 aan den lijve ondervindt. Je kunt niet alles zeggen wat je wilt. Maar het oordeel over wat je 'kunt' is rekbaar. De kerk heeft in elk geval legaal meer recht van spreken dan ze vaak gebruikt, en is erg gewend geraakt aan zwijgen. Ik denk dat de afgelopen maanden in Egypte veel christenen wel hebben laten zien dat je jezelf in de voet schiet als je denkt dat je in de luwte van een bruut regime kunt schuilen.
In de gemeente die ik ga leiden in Heliopolis willen we in elk geval als aandachtpunt wat we op sociopolitiek niveau in de wijk kunnen betekenen. Een dienaar van het evangelie moet zijn mond kunnen opendoen als een overheid 'onevangelisch' bezig is.
Mijn kritiek/commentaar geldt dus mezelf in de eerste plaats.
Bedankt voor je reactie. Dat is altijd een dilemma. Ik kom het zelfs al tegen op m'n werk. Daar heb ik ook nagenoeg geen mogelijkheden tegenover de 'lokale' machthebbers.
Wens je veel succes en wijsheid toe in je nieuwe Church Plant. Jan@Eeuwigheid recomments een aantal studieboeken op zijn site.
Een reactie posten