maandag 21 februari 2011

Bischop Kirollos van Nag Hammadi: Dit is de sjaria

Het Egyptische Emergency State Security Court in Qena heeft gisteren twee van de drie moordenaars van zes Kopten en een islamitische passant vrijgesproken. Het gaat om de beschieting waarvoor drie jongens verantwoordelijk waren op 7 januari 2010, een jaar geleden, na afloop van een kerstdienst in Nag Hammadi.

De drie moslims verantwoordelijk voor de beschieting waren Hamam el-Kamouny (39), Qurshi Abul Haggag en Hendawi Sayyed. Die eerste werd 16 januari 2011 ter dood veroordeeld. De twee anderen werden gisteren vrijgesproken, ondanks dat veel ooggetuigen hebben gezien dat ze betrokken waren bij de beschieting.

Bishop Kirollos van Nag Hammadi was woedend. “Het hof heeft één doodstraf uitgesproken omdat één moslims werd gedood. En de rechters hebben het bloed van zes vermoorde Kopten geminacht, die zijn niet van waarde voor de samenleving. De staat past nu de sjaria toe op alle christenen in Egypte. Het bloed van de ene moslim, het slachtoffer Ayman Hisham, wordt betaald met het bloed van de ene moslim, de dader, Al-Kamouny.’ De bisschop wordt geciteerd op www.aina.org.

George Sobhy, een van de Koptische advocaten die bij de zaak betrokken was, gelooft dat de huidige omstandigheden in Egypte, zonder voldoende veiligheid op straat, zorgden dat het hof de gelegenheid greep om de zaak snel af te handelen. ‘Mensen denken dat de politie corrupt’, zei Sobhy, 'maar na 20 jaar als advocaat kan ik verzekeren, het juridisch systeem is in Egypte het meest corrupt. Dit oordeel laat alleen maar zien dat alle praten over gelijkheid, recht en vrijheid voor ons geloof totale loze taal is. Als onze Grondwet daarin de sjaria heeft is de bittere waarheid dat er voor ons als christenen geen plaats of waarde is in dit land.’

Geen opmerkingen: