Tareq-Bishry (foto), een gepensioneerde rechter, is aangesteld door de Hoge Raad van het Egyptische leger als voorzitter van de commissie die deze week aan de hervorming van de grondwet gaat werken. Al-Bishry staat bekend als iemand die onafhankelijk was van het regime Moebarak. Zijn aanstelling lijkt een grote stap voorwaarts voor secularisten. Is dat wat het leger wil?
De aanstelling van al-Bishry als voorzitter is belangrijk. Hij is een denker die is gelieerd aan de Wassatteya beweging; dat is een islamitische beweging die de Islam wil liberaliseren. Tareq al-Bishry wordt gezien als een ‘nieuwe islamist’ die minder interesse lijkt te hebben in de rigiditeit van de sharia maar meer in een aanpassing van de Islam aan het leven in de moderne samenleving.
Stelt het leger daarmee iemand aan die sympathie heeft voor nieuwe verwoordingen (of het schrappen) van Artikel 2 van de grondwet over de directe link tussen de sharia en de grondwet (‘de sharia is de voornaamste bron van wetgeving voor de grondwet’)?
Het lijkt er op dat al-Bishry geen hardliner zal zijn voor het handhaven van artikel 2, omdat hij ook een ‘held’ werd van de Kifaya-beweging door een artikel dat hij in oktober 2010 publiceerde over de noodzaak van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat artikel wordt door de Kifaya-beweging gezien als uitdrukking van hun eigen opvattingen. De door-en-door seculiere Kifaya-beweging ziet al-Bishri als iemand die hun kandidaat in presidentsverkiezingen zou kunnen zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten