woensdag 23 februari 2011

Ook in Noord Soedan is niet iedereen blij met dictatuur

Ook in Noord Soedan is het onrustig dezer dagen. Verzet tegen het dictatoriale regime van Omar al-Basjier (foto) neemt toe. Er is grote ontevredenheid over de beroerde economie en de politieke repressie en dat heeft sinds januari tot sporadidsche protesten geleid. Niet genoeg voor de internationale media om er aandacht aan te geven blijkbaar.

De veiligheidsdiensten hebben de zaak goed in de greep bovendien. Studenten riepen de afgelopen weken via het internet op tot verzet en demonstaties; de eisen waren voorspelbaar. Verandering van regime, burgerlijke vrijheden en enorme prijsstijgingen waren het thema. Meer dan 100 jongelui werden gearresteerd door de politie die traangas en wapenstokken gebruikte.

De arrestanten zouden worden gemarteld. De Soedanese veiligheidstroepen hebben verkrachtingen tot een handelsmerk gemaakt, zei de Sudan Democracy First beweging vandaag aan AFP. Die organisatie heeft tientallen gevallen gedocumenteerd. ‘Dat is geen nieuw beleid, maar nieuw is dat het wordt gebruikt tegen vreedzame activisten voor democratie en burgerrechten.’

Geen opmerkingen: