zondag 13 februari 2011

Premier Egypte vraagt vertrouwen en zegt weinig

Premier Ahmed Shafiq van Egypte ging zojuist op televisie. Hij had geen stropdas om, waarmee hij indruk wekte dicht bij het volk te zijn, en dat hij klaar is om zijn werk te gaan doen.

In zijn toespraak vertelde hij dat de rol van Moebarak is overgenomen door de legerleiding. Onder hen blijven de ministers die er toch al waren, functioneren om de wil van het leger uit te voeren, en het leger ziet er op toe dat het enkel de wil van het volk uitvoert. ‘Maak je niet bezorgd, we willen alleen wat volk ook wil’, aldus Ahmed Shafiq.

Veiligheid staat voor het moment voorop; het normale leven moet zijn gang weer vinden, aldus Shafiq.

Hij riep de politieofficieren op om te stoppen met demonstreren. Bij het ministerie van binnenlandse zaken liep het vanmorgen op gevechten uit tussen demonstrerende politie en het leger dat het ministerie bewaakt. Shafiq vroeg de politie om terug te keren en hun werk weer te gaan doen.

De politie eist beter salarissen en erkenning van hun nationalistische houding. Ook eisten ze de berechting van hun vorige minister van binnenlandse zaken die hen twee weken geleden op het volk liet schieten en die alle politie plots voltallig van straat haalde waarna het land een chaos werd.

Shafiq beloofde de prijzen van consumptiegoederen (lees: eten) te verlagen. Hij beloofde ook nieuwe ministers. Maar wanneer, dat zei hij er niet bij. ‘Vertrouw ons’, was zijn verzoek.

Geen opmerkingen: