donderdag 3 februari 2011

Egyptenaren worden behandeld als kakkerlakken

Wat voor slagers zitten achter deze poging om de pro-democratie-beweging in Egypte te vernietigen? Ongehoord hoe de supporters van het regime Moebarak hebben geprobeerd de demonstranten als kakkerlakken uit te roeien met stokken, stenen en molotov cocktails. Schaamteloos hoe heel bewust een slagveld is aangericht waarbij het leger en de politie vrolijk toekeken. Dat leger, waarvan de pro-democratie beweging meende dat het aan zijn kant staat, pakt nu mensen op in Cairo. Raad maar van welke kant.

Maar gelukkig, over een paar maanden is dit allemaal weer voorbij; dan zit het regime stevig in het zadel. Dan is Egypte nog steeds onze 'gematigde vriend' in het Midden Oosten, dan boeken we weer fijne vakanties naar de Rode Zee; dan gaat de Verenigde Staten door met het leger en de veiligheidsdiensten van Egypte te trainen. Tot nu toe lijkt de USA daar goed in geslaagd, dus een voortgaande relatie lijkt me voor de hand liggen.

7 opmerkingen:

Mx zei

Jos, je lijkt je te hebben overgegeven aan een bitter cynisme. Waar is je geloof, je hoop op een mooier Egypte?

Jos M. Strengholt zei

Bitter over de regering hier. Is dat vreemd? Jij hebt misschien niet zoveel ervaring met wonen in een dictatuur. Kan makkelijk een aanslag op je vrolijkheid over de menselijke natuur zijn hoor ;-)

Ik heb veel hoop op een mooier Egypte. Maar niet onder dit regime.

Bart van der Griendt zei

Voor mij is het nog niet zo zeker dat het regime weer op de oude manier in het zadel komt. Maar misschien overschat ik het effect van de 'toekijkende' wereld.

Anke zei

Jos, kijk als je blieft uit, het zal alleen nog erger worden en harder worden, er wordt nu ook een ned cameraman vermist en journalisten worden ook als bedreiging gezien.naar een ander regiem toegaan, helaas moet dat altijd gepaard gaan met geweld blijkbaar.we kunnen dat ook niet indenken hoe dat is maar wel vanuit hier meeleven en je hoop geven
sterkte
Anke

René Strengholt zei

Zijn de excuses van de vice-president voor de chaos van gisteren/vannacht niet een signaal dat de regering misschien toch zijn hand heeft overspeeld met de 'tegenaanval'? Ze hebben ongetwijfeld angst ingeboezemd, maar ook krediet verspeeld, nationaal en internationaal, lijkt me. De Nederlandse t.v. gaf de indruk dat de vastberadenheid van de anti-Mubarak demonstranten er niet minder op geworden is.

We leven en bidden met jullie mee,

Groetjes,

neef René

Anoniem zei

Stan van Houcke heeft een interessant verhaal over de rol van Amerika op zijn blog. Net zoals het destijds de Sjah van Perzië in het zadel geholpen heeft. Zou best eens waar kunnen zijn. Het gevaar voor de Moslom Broederschap wordt zo opgeklopt. Vooral aan de EO zijde.

http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-03T11%3A16%3A00%2B01%3A00&max-results=20

Corrie

Jos M. Strengholt zei

Ik geloof ook niet veel van het 'gevaar' van de moslim broederschap. Ze hebben in elk geval maar beperkte aanhang, en dezer dagen spelen ze echt geen enorme rol.

Ze zullen een serieuze partij zijn bij algemene verkiezingen, en horen wat mij betreft ook in een brede coalitieregering hier.