maandag 21 februari 2011

Egypte - grondwetcommissie: Sjaria blijft erin, punt uit.

Egypte's commissie voor het aanpassen van de grondwet heeft gisteren laten weten dat het Artikel II (De Islam is de religie van de staat en de sjaria is de voornaamste bron voor de wetgeving) NIET zal aanpassen. Tevens zal het Artikel V niet aanpassen, waarin staat dat het verboden is partijen met enige religieuze ideologie te stichten.

Voorzitter van de commissie Tariq al-Bishri zei dat de resultaten van de herziening van de grondwet, die Egypte een constitutionele democratie moeten maken, binnen een paar dagen bekend worden gemaakt.

Tariq al-Bishri's Wasat partij is van de week toegelaten door de Hoge Raad van het Leger. Die partij is formeel niet religieus, hoewel van Al-Bishri bekend is dat hij een 'gematigde fundamentalist' is, die wel de sjaria in de grondwet wenst maar die zoekt naar een moderne implementatie. Hij zal, als er geen religieuze partijen worden toegestaan, kunnen rekenen op de miljoenen stemmen van de Moslim Broederschap.

Mohsen Radi van de Broederschap verwelkomde de erkenning van de Wasat Partij en wil daarme graag samenwerken. Hij hoopt nog wel een eigen partij te kunnen stichten zodra de betreffende wetten zijn aangepast. Hij doelt ongetwijfeld op Artikel V, maar hij lijkt dat te kunnen schudden, gezien de uitspraak van Al-Bishri.

Intussen is ook duidelijk dat de leiders van de demonstraties die hebben gezorgd dat Moebarak verdween nu erg zenuwachtig worden. Ze hebben geen vertrouwen in degenen die nu het land leiden. De Coalitie van de Revolutie heeft het volk opgeroepen om morgen weer een miljoen-mensen-mars op Tahrir te houden. Ze willen dat Premier Ahmed Shafiq wordt vervangen.

Waarom? Ik heb zomaar een vermoeden dat de coalitie wil aantonen dat ze niet alleen op vrijdag grote massa's trekken. Afgelopen vrijdag werd de demonstratie door de preek van Al-Qaradawi 'gekaapt' door de Broederschap. Een symbool van de seculiere krachten, Wael Ghonim, werd als klein jochie door Qaradawi van het plein gestuurd. Wil de Coalitie van de Revolutie zijn macht laten zien door een religieloos protest? Een grote gok, want stel je voor dat er dinsdag beduidend minder demonstranten zijn?

Ik vrees dat voor deze seculiere jongemannen de zaak al verloren is. Stel je maar voor. Een democratie waar op de achtergrond de religieuze leiders altijd mogen beoordelen of de wetten van het land wel in overeenstemming zijn met de Islam? Die bepalen op basis van de sjaria welke partijen kosher zijn en welke niet? De sjaria is geen eenduidige wetgeving maar een hutspot van ideeen uit de oude doos. Wetgeving wordt een chaos als die sjaria de koers van de wetgeving mag bepalen. Nee, Egypte is geen Iran, en de Soennitische Islam is heel anders dan de Sjia, vooral qua religieus leiderschap. Betekent dit dat het in Egypte met de sjaria dus prettig wordt? Hm.

Lieve vrinden, dat wordt geen democratie. Read my lips. Revolutie gekaapt. Dans maar door, feliciteer jezelf. Maar het is niet politiek leep genoeg gespeeld. Al-Bishri is nu de man, de grote man, en hij heeft van het leger bepaald snel zijn partij gekregen.

Mohammed Baradei op AlJazeera: "Als er nu verkiezingen worden gehouden, in zes maanden, zijn de enige partijen die een kans maken de hervormde NDP van het oude regime, en de Moslim Broederschap. De overgangsperiode moet langer worden om nieuwe partijen de kans te geven zich te organiseren." Maar ook ElBaradei praat maar door, en praat maar door. En intussen dendert de zaak door op een manier die mij de indruk geeft dat achter de schermen de heren van de oude garde, en daar hoort de Broederschap wat mij betreft ook bij, de kaarten al lang geschud hebben.

In een paar dagen wordt de nieuwe grondwet voorgesteld. Dan komt een referendum waarbij ongetwijfeld 51% van de stemmen genoeg is om de grondwet aanvaard te krijgen. En daarna, in een parlement, kan dat alleen nog veranderd met 66% of meer van de stemmen. Dan blijft de sjaria er dus stevig in.

Intussen blijft de Egyptische beurs gesloten. Pas als de banken weer goed functioneren gaat de beurs open, en dan met een waarschuwing van 48 uur. Sommigen roepen om een permanente sluiting van de beurs tot een nieuwe president is gekozen. De economische chaos in Egypte is nog niet voorbij. De Moslim Broederschap heeft zich bij het Leger aangesloten met een oproep aan het volk om weer aan het werk te gaan en om te stoppen met staken. De Egyptische instabiliteit en chaos de extreme salariseisen die door miljoenen worden gesteld, niet aan. Hand in hand, het Leger en de Broederschap?

Tenslotte een gedachte voor deze morgen... De voorzitter van de Staatsraad van Rechters, Mohammed Abdel Ghani, heeft zijn deputy, rechter Mohammed Fouad Atteya aan een onderzoek onderworpen vanwege zijn deelname aan de revolutie tegen het regime. Atteya hielp de demonstranten met het opstellen van hun constitutionele eisen. Atteya is de jongste rechter in de Staatsraad, 41 jaar. Maakt de oude garde ook hiermee duidelijk dat het meeste in Egypte heus niet gaat veranderen?

1 opmerking:

Johan / Jominee zei

Hier word ik nou zo droevig van. Politiek zou niets voor mij zijn - al dat gekonkel en die machtsspelletjes.
Natuurlijk verander je een cultuur van decennia niet zomaar in twee weken, en natuurlijk zullen er altijd lepe figuren zijn die de macht op dit soort momenten naar zich toe trekken.
Waar zijn de mensen die niet hun eigen gewin zoeken, maar gewoon het welzijn van het volk?