woensdag 16 februari 2011

Egypte: Waarom het goed is om meisjes te besnijden

Een gedeelte uit het boekje over Egypte waaraan ik bezig ben:

Een ‘medische’ ingreep die bijna alle vrouwen in Egypte ondergaan is de besnijdenis van de clitoris, FGM (female genital mutilation) genaamd. Toen in 1994 een groot congres in Cairo schande sprak van de gewoonte van FGM in Egypte sprak president Moebarak de congresgangers vaderlijk toe. ‘In ons land is dit helemaal geen probleem, het komt niet voor’, beweerde hij.

Typische de manier waarop het regime hier de problemen van het volk te lijf gaat. Ontkenning is de meest gebruikte methodiek. Marteling? ‘Komt niet voor.’ Honger? ‘Bestaat niet.’ Handel in organen? ‘Komt niet voor.’ Corruptie? ‘Nee, dat is hier niet.’ Moebarak werd ernstig in verlegenheid gebracht omdat CNN diezelfde week een film uitzond waarin het liet zien hoe een schreeuwend meisje werd vastgehouden door twee vrouwen terwijl een ander haar ‘besneed’. Tussen de president en de vrije media is het nooit echt meer goedgekomen

Hoewel FGM wettelijk verboden is in Egypte doen veel artsen aan deze kwalijke praktijk mee. Ze verdedigen dit illegale gedrag waaraan ze uiteraard ook verdienen door erop te wijzen dat deze vrouwen het anders laten doen door de locale vroedvrouw. Zulke vroedvrouwen gebruiken rustig een keukenmesje om de zaak te regelen. Dat veel meisjes ontstekingen krijgen of soms zelfs overlijden wordt op de koop toegenomen door veel ouders. ‘Als we het niet doen bij ons dochters worden ze hoeren’, is de standaard reactie van veel ouders.

In een dorpje waar we een documentaire tegen deze gewoonte maakten, legden moeders ook uit dat de clitoris tot een penis uitgroeit als die niet op tijd wordt weggehaald. Een veel gehoorde reactie is ook dat het ‘moet van de Islam’. De aan het regime verbonden Islamitische leiders van de Azhar Universiteit ontkennen dit, maar juist omdat deze gewoonte door de culturele elite van de overheid is verboden, lijken veel moslims aan de kant van de oppositie te hebben gekozen voor het verdedigen van de besnijdenis van meisjes. Daarmee kiezen ze de kant van het volk, want 90% van de meisjes in Egypte wordt besneden tussen hun 10de en 12de levensjaar. 'Moet van Allah'.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjonge. Vooral die moeders zouden beter moeten weten...
Jan-Peter

gert zei

Na weken berichtgeving nu eens eindelijk een geheel ander probleem.

Volgens mij is een vrouw zonder clitoris als een snaarinstrument zonder snaren.
Trouwens die arts,(lees slager) op het fotootje vind ik een hele grote eikel.

Nog enkele aanvullende details,
De meisjes worden zelden of nooit verdoofd,hun benen worden weken na de ingreep tegen elkaar aan gebonden,de schede wordt vernauwd enz.Als gevolg van de besnijdenis zijn er meer echtscheidingen vanwegen de problemen tijdens de intimiteit.

Anoniem zei

Misschien als mannen begrepen dat het afsnijden van de clitoris voor een vrouw hetzelfde is als het afsnijden van de kop van de penis voor een man, kan er iets veranderen, want de mannen zijn nog steeds de baas daar.

Het toont overigens wel aan dat de mannen onderbewust het seksuele genot moreel afkeuren, want dit is duidelijk projectie. En de vrouwen zijn het er onderbewust ook mee eens.

Dat komt omdat we in werkelijkheid allen de Entiteit zijn die alles behalve selectief liefheeft en Zijn geluk enkel wil delen met hen die Hem met hetzelfde genot -of een andere beloning- terugbetalen. Want zo doen de prostituees het ook, en niemand ziet hun "liefde" als de ware.

Vandaar ook dat de delen waarmee men dat selectief "liefhebben" bedrijft "schaamdelen" noemt, en men het niet doet in het aanzicht van kinderen. Daar schaamt men zich teveel voor, want kinderen zijn nog onschuldig aan die "liefhebberij."

Anoniem zei

Heeft geen enkele van die voorstanders er al aan gedacht dat het in het oog van hun Islamgod en -schepper wel een grote zonde moet zijn van de mens om Zijn schepping, wat Hij dus zo bedoeld heeft, te beschadigen. Alsof die hoogmoedige mens verbetert wat de schepper heeft verbrod. Zij zullen naar hun 77 maagden wel moeten fluiten.