dinsdag 15 februari 2011

Koptische Kerk eist seculiere grondwet

Persbericht van Paus Shenouda III na overleg vanmorgen 15 februari, met enkele bisschoppen: (Hier het Arabische persbericht. Wat volgt is een niet officiele vertaling:)

The Coptic Church would like to congratulate the integrity of the Egyptian Youth of the 25th of January that has led Egypt in a strong, white revolution. Many lived were sacrificed for Egypt; the blood was she of many martyrs from this nation; they have been honored by the leaders and the Armed forces. All Egyptians also honored these martyrs; we would also like to pay our condolences to their families and relatives.

The Coptic Church would like to congratulate the Egyptian Army and its leaders on the issuing of the statements for the protection of Egypt domestically and internationally. We stand by its decision in relieving the parliament and for trying to replace the order.

We believe that Egypt should be a civilian democratic country, to have the ability to choose its members of the parliament through fair elections, and to be representative of all peoples of the Egypt.

We stand behind Egypt in fighting poverty, corruption, unemployment and the resistance of mischief and damage. Also in putting in place peace and safety and principles of equality between all people and national unity, and prosecuting all those who have broken the law.

The Coptic Church prays for our great nation of Egypt, which has had a vast history and civilization. And we ask that our lord protect it and spread peace, safety, stability and blessings.

Mijn commentaar:

Hiermee probeert de Koptische Kerk zijn imago op te poetsen, nadat de paus eerst duidelijk tegen deze opstand was en voor de kant van Moebarak koos. De Kerk kiest dus, zij het wat laat, de kant van de 'jeugd' die veranderingen eiste, en noemt het een 'witte' revolutie - dus zonder dat van de kant van de demonstranten geweld werd gebruikt. Tegelijk prijst de kerk de rol van het leger, waardoor het heel voorzichtig blijft in zijn uitspraken. Het leger is immers nog steeds 'het regime' van Moebarak, maar dan zonder een president.

Maar meest opvallend: de kerk wenst een 'civiel democratisch' Egypte waarin 'alle mensen van Egypte', dus ook de Kopten, vertegenwoordigd zijn. Het Arabische woord voor 'civiel' is madaneya en dat heeft in Egypte de betekenis van: geen leger, geen religie. Dat was precies de kreet die vaak is gebruikt in de opstand tegen het regime: "Madaneya, madaneya, we le geish we le dineya". Vertaald: Een civiel bestuur zonder leger en zonder religie."

De Kerk vraagt dus om seculiere democratie. En om vertegenwoordigers van de christenen in een parlement en regering. In dat kader moeten we ook zien dat gevraagd wordt om "principles of equality between all people and national unity". De Kerk wil de Islam en de Sharia uit de grondwet omdat geen echte gelijkheid mogelijk is in Egypte zolang artikel 2 in de grondwet blijft gehandhaafd.

De Kopten vormen naar mijn schatting 6-8% van de samenleving. In een serieuze democratie zal, omwille van die minderheid, geen religieuze voorkeur worden uitgesproken door de staat. Of dat zal gebeuren is zeer te betwijfelen.

3 opmerkingen:

Jan Lok zei

Too little, too late, strawman - dat zijn mijn associaties bij je verhalen over de Koptische Kerk. Klopt het dat er een groot verschil is tussen de kerkleiding en de leden? Uit meerdere twitterbronnen rijst beeld op van activistische Kopten op straat.
Spannende situatie schets je trouwens in je blogs. Zet me aan het denken. Welke rol spelen de universiteiten en m.n. de studenten in het geheel. Is er vanuit die richting een roep om een meer seculiere constitutie te verwachten? En in welke mate is er sprake van collectieve positionering door de universiteiten?

gert zei

Hoi Jos,ik hoorde laatst een Kopt zeggen dat er aanmerkelijk veel meer Kopten zijn in Egypte dan het aantal dat jij noemt,alleen is in de burgelijke stand met hun id papieren geknoeid,zodat ze als moslims ingeschreven staan.Pas bij eventuele verkiezingen zou het echte aantal Kopten bekend worden.

Zag je trouwens laatst de mooie Koptische Monique Samuels(degelijk gekleed,dat wel) buikdansen op de tafel bij P+W? Zij wordt naast haar deskundigheid ook gevraagd vanwege haar mooie koppie.Jos leer ook eens een kunsje dan zien we van jou straks ook eens wat meer op tv dan een pasfoto .

Jos M. Strengholt zei

Problemen met inschrijving zijn zeer zeldzaam dus heeft geen invloed op Kopten.

Veel Kopten overschatten hun aantallen enorm. Ik schat dat het om 6-8% gaat maar zou me niet verbazen als het minder is.

Ik vrees dat ik het altijd tegen Monique zal afleggen als het op koppie of lenigheid aankomt. Neen, ik ga NIET op tafel staan dansen. Er zijn grenzen.