donderdag 3 februari 2011

Digitale troost uit Nederland...en een gebed

Dit digitale biertje dat ik kreeg is van nederlandse makelij, maar ik kreeg het uit de USA gestuurd door een bezorgde vriend. Hij meldde me dat hij spoedig weer eens een biertje in mijn achtertuin hoopt te kunnen drinken. Waarop ik hem treurig moest melden dat ik Cheers (telefoon: 19131) niet kan bereiken. Hun antwoordapparaat zegt voortdurend in Arabische, Engels en Frans dat ik geduld moet hebben omdat er nog wat klanten voor me zijn. Onzin natuurlijk, want er wordt geen bier en wijn meer bezorgd. Ach ik weet het, goed voor me eigenlijk. Maar het is een klein symbool van hoe dit land op zijn achterste ligt.

Nu ik het toch over spiritualia heb, er wordt in de kerken in Egypte enorm gebeden nu. Een rondje bellen leerde me dat

*** In de St Cyrille Rooms Katholieke Kerk in Heliopolis waar m'n vrind Fadi heengaat, wordt al een week extra gebeden voor het land, en morgen is zullen leden van die kerk een dag bidden en vasten voor een eind aan de problemen. 'Jos, dit kan niet zo doorgaan. Ze maken het land kapot. Straks is er voor niemand werk, en geen geld...' Hier de website van die kerk.

*** In mijn eigen Anglikaanse Kerk in Zamalek wordt dagelijks van 10-11 uur gebeden door de leden die in de nabije omtrek van de kerk wonen. Bisschop Mouneer leidt dagelijks die dienst. Hij heeft ook de voltallige wereldwijde Anglikaanse gemeenschap opgeroepen mee te bidden voor Egypte. Hier de website van het bisdom.

*** Kasr el-Doebara, een Gereformeerde Kerk, heeft zijn leden opgeroepen tot bidstonden in de huizen van de gelovigen. Naar de kerk gaan lijkt uitgesloten - die kerk ligt bijna rechtstreeks aan het Tahrirplein. Sherif, een vriend van me die daar lid is, vertelde me dat de leden uit zijn omgeving in Mokattam bij hem thuis komen voor gebed. Hier de website van die kerk.

*** In Maadi heeft de Mar Morcos Koptisch Orthodoxe Kerk de afgelopen dagen van 12-2 in de middag gebedsdiensten georganiseerd om voor vrede in het land te bidden. Hier hun livestream.

*** In dezelfde wijk kwam ook Maadi Community Church deze week overdags bijeen voor korte bidstonden met de leden die nog in het land zijn. Deze kerk bestaat grotendeels uit expats. Hier hun website.

*** De amerikaanse priester van de St John Anglikaanse Kerk in mijn wijk is door zijn zendende organisatie in de USA gesommeerd onmiddellijk Egypte te verlaten. Hij zal morgen vertrekken. Ik zal de komende weken op vrijdagmorgen zijn diensten waarnemen, en zo nodig hulpbehoevende gemeenteleden bijstaan. Hier de website.
Verlicht onze duisternis,
bidden we, Heere,
en in uw grote barmhartigheid,
verdedig ons tegen alle gevaren van de nacht,
omwille van de liefde van uw enige Zoon,
onze Redder, Jezus Christus.
Amen.

Geen opmerkingen: